Een veelgemaakte fout van mensen die beginnen met Intuïtief Eten is dat ze in eerste instantie het basisprincipe ‘respecteer je honger’ als een dieetmantra zien: “Ik mag alleen eten als ik honger heb.” Het probleem is dat zo’n starre interpretatie je het gevoel kan geven dat je een regel hebt overtreden of dat je hebt gefaald als je om een andere reden dan een hongergevoel eet. Je hebt ook andere soorten honger

Honger

Smaakhonger

Soms eten we simpelweg omdat iets lekker lijkt of omdat de gelegenheid erom vraagt. Dit noemen we smaakhonger. Gemiddelde eters zien dat niet als een grote afwijking van hun eetgewoonten. In bijna elke cultuur speelt eten een rol in rituelen en vieringen. Zou je een bruid bekritiseren voor het eten van een stuk bruidstaart terwijl ze geen honger heeft? Toch is het niet ongebruikelijk dat mensen die een dieet volgen, zich slecht voelen over het overtreden van een geïnterpreteerde eetregel. 

Praktische honger

Hoewel het belangrijk is om voornamelijk te eten op basis van je biologische honger, is het ook belangrijk om praktisch te zijn en niet te star. Stel dat je naar een toneelstuk gaat dat duurt van 19.00 uur tot 22.00 uur en dat je uiterlijk om 18.00 nog wat kunt eten. Je hebt dan misschien nog geen honger, maar later zeker wel. Wat doe je? Niet eten? Dan krijg je halverwege honger, en ben je aan het eind waarschijnlijk uitgehongerd. Dan is een lichte maaltijd van tevoren een verstandige oplossing.

Emotionele honger 

Als je zeker weet dat je genoeg voldoening haalt uit je dagelijkse maaltijden en dat je geen biologische honger en smaakhonger hebt. Dan zou het wel eens emotie-eten kunnen zijn. Het kan lastig zijn om te achterhalen wat je nu precies voelt. Het zou kunnen dat je niet weet waarom je eet. Je bent wellicht gewend je emoties weg te eten in plaats van ze te voelen of te ondergaan. Ik schreef ook een blog over fysieke en emotionele honger. Lees hem hier!

Wat ik je wil meegeven is dat er verschillende soorten honger bestaan en dat Intuïtief Eten niet bestaat niet uit regels of restricties! Wees lief voor jezelf! 

Aan de slag 

In het Intuïtief Eten werkboek en Intuïtief Eten tekstboek of met Intuïtief Eten: 365 hapklare brokjes voor als je liever kleine stukjes leest!  leer je verschillende soorten honger herkennen en erop reageren. Wil je daar graag meer hulp bij? Laat je dan helpen door onze gekwalificeerde diëtisten met een coachingstraject. We staan voor je klaar!

Nog een tip! Luister eens naar deze podcast  over het Intuïtief Eten principe: respecteer je honger.Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten