De eetpolitie is een stem in jouw hoofd die je ontwikkelt door de diëten die je volgt en de dieetcultuur waarin je leeft. De eetpolitie geeft aan of je ‘goed’ of ‘slecht’ eet.

Eetpolitie

Opstaan tegen de Eetpolitie

Het identificeren van je innerlijke stem is nuttig om tegen de Eetpolitie op te staan. Maar deze sterke negatieve stem van de eetpolitie vereist meer munitie. De Eetpolitie kan veel trucs uithalen die aandacht vereisen op het gebied van je denkproces. 

Dieet-gedachten en de tussenstap naar eetgedrag

Er is een tussenstap tussen wat we denken over diëten en hoe we uiteindelijk eten. Die dieet-gedachten kunnen ons een flink slecht gevoel geven wanneer we onze eigen regeltjes overtreden. En je weet hoe dat gaat, ons hoofd zit vol met de gekste ideeën – soms totaal onrealistisch en onzinnig, maar soms ook gezond en verstandig. Ze noemen dat ‘zelfpraat’, grappig toch? Maar let op, als die zelfpraat negatief wordt, voelen we ons vaak wanhopig en dat kan zelfs sabotagegedrag veroorzaken.

Kettingreactie: Hoe beter voelen leidt tot beter doen

Als we de strijd aangaan met de ‘onzin’ die in ons hoofd zit, zullen we ons uiteindelijk beter voelen. Als we ons beter voelen, zullen we het ook beter doen. Het is een soort kettingreactie. Daarom is het zinvol om onze overtuigingen over voeding en de invloed die ze kunnen hebben te onderzoeken.

Voorbeeldje

Stel, je bent op dieet en je volgt je voedingsschema al een aantal weken zorgvuldig. Je verbiedt alle soorten toetjes. Je besluit dat je op bezoek gaat bij je oma. Je loopt oma’s huis binnen en het eerste dat opvalt, is de overheerlijke geur van versgebakken brownies. 

Je hoofd vult zich bijvoorbeeld met de gedachte ‘Als ik de brownie eet verknal ik mijn dieet’

-Vervolgens eet je de brownie

-De gedachten die dan in je hoofd op komt is ‘ik heb geen wilskracht’

-Je voelt je teleurgesteld. 

-Typisch eetgedrag dat nu volgt is gelijk een tweede brownie eten

Herken jij jezelf hierin? Dat is niet erg. Je kan er wat aan doen. 

Ga aan de slag

In het Intuïtief Eten tekstboek leer je hoe je je gevoelens en gedrag kunt veranderen als je tegen je fundamentele overtuigingen over eten ingaat. Je gaat weer genieten van eten en je leven!

Tip: luister eens naar deze podcast over de eetpolitie.

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten