Ben je er klaar voor om vriendschap te sluiten met eten?

Verlangen
Als jij namelijk tegen jezelf blijft zeggen dat je bepaalde voedingsmiddelen niet kunt of mag eten, kan dit leiden tot sterke gevoelens van gemis en drang naar deze voedingsmiddelen. Denk maar eens terug aan de keer dat je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgde, dacht je toen vaak aan brood en aardappelen?
Overeten en schuldgevoelens
Het klinkt misschien gek, maar het verlangen naar bepaalde dingen wordt groter zodra we er niet meer over beschikken. De gevoelens van gemis en drang naar bepaalde voedingsmiddelen kunnen leiden tot oncontroleerbare en onbedwingbare trek in voedingsmiddelen. Als je dan uiteindelijk toegeeft aan het ‘verboden’ voedsel zal dit meestal leiden tot overeten en schuldgevoelens.
Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming
Wat zijn jouw ‘verboden’ voedingsmiddelen? Tijd om dit in te veranderen en jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te eten! Jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te eten betekent:
-Loslaten dat bepaalde voedingsmiddelen ‘goed’ zijn en andere ‘slecht’. Een enkel voedingsmiddel heeft geen invloed op je gezondheid.
-Eten wat je echt wil. Ja, wat jij wilt!
-Eten zonder straf. Niet meer: “nu mag ik taart en morgen ga ik op dieet” of “nu eet ik een ijsje en straks sport ik het eraf”. Dergelijke eetonderhandelingen met jezelf zijn niet onvoorwaardelijk.
Wanneer je eetkeuzes echt vrij zijn, zonder geheime plannetjes om ze in de toekomst aan banden te leggen, neemt je de drang om te overeten af.
Ga aan de slag
Het Intuïtief Eten tekstboek gaat jou helpen met het sluiten van vriendschap met eten en het verbeteren van jouw relatie met eten en je lichaam.
Nog een tip: Luister eens naar deze podcast over het sluiten van vriendschap met eten.
Wat voor soort eter ben jij?
Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.