Vriendschap sluiten met eten betekent dat je alle soorten voedsel in je eetwereld toelaat, zodat het kiezen tussen chocolade en een perzik je geen emotionele strijd meer oplevert. Het betekent ook dat je eetkeuzes niet je karakter of moraal definiëren.

Hoewel veel zorgprofessionals al jarenlang overeenstemmen dat er geen verboden voedsel zou moeten zijn, zullen maar weinig van hen je aanmoedigen om te eten wat je maar wilt. Uiteindelijk wordt er toch een beperking opgelegd. En het weten dat er een grens is, kan juist een verlangen naar bepaald voedsel aanwakkeren – “Laat ik het nu gewoon eten!”

De kracht van toestemming

Het grappige is dat wanneer je eenmaal gelooft dat je echt kunt eten wat je maar wilt, de drang om te eten vaak afneemt. De meest effectieve manier om jezelf te overtuigen is door het eten van verboden voedsel. Hiermee bewijs je aan jezelf dat je deze voedingsmiddelen ‘aankunt’, of beter gezegd, dat ze geen magische grip hebben op jou of je ‘wilskracht’. Het ironische is dat veel mensen ontdekken dat het verboden voedsel waar ze zo naar hunkerden, niet langer aantrekkelijk is als het eenmaal onbeperkt beschikbaar is om te eten.

Het verhaal van Mara

Stel je eens voor dat Mara graag vrienden wilde worden met eten. Dit wekte een opwinding op voor smaken die ze door haar restrictieve eetgedrag had vermeden. Mara gaf zichzelf volledige toestemming om haar verboden voedsel één voor één te proberen, vaak als vervanging voor andere dingen. Mara ging door een fase van cake, een fase van snoep en een fase van aardappelpuree. Ze genoot van haar favoriete voedsel met volle teugen. Voor sommige voedingsmiddelen duurde het een paar weken voordat het verlangen geleidelijk afnam. Voor andere duurde het wat langer. Sommige dingen bleken niet zo lekker te zijn als ze had verwacht! Tot Mara’s verrassing (en blijdschap) ontdekte ze dat ze, nadat ze zichzelf toestemming had gegeven om bepaald voedsel te eten en de bijbehorende fase had doorlopen, er niet meer naar verlangde en er bijna nooit meer aan dacht. Soms had ze er zelfs helemaal geen behoefte meer aan! Door de ontbering uit Mara’s eetgedrag te halen, verminderde de aantrekkingskracht van bepaalde voedingsmiddelen. Ze kon er nu op een rationele manier naar kijken.

Intuïtief Eten – Een reis naar vriendschap met eten

Dit voorbeeld komt uit het tekstboek Intuïtief Eten. Dit boek zal je helpen om vriendschap te sluiten. Wil je graag hulp bij het sluiten van vriendschap met eten? Luister dan eens naar deze podcast met om te kijken of een coachingstraject iets voor jou is.

Het is tijd om jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te eten. Je verdient het!

 

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten