We zijn nu al twee blogs achter elkaar bezig met het basisprincipe: respecteer je honger. Maar misschien voel jij geen honger of heb je nooit echt geweten hoe lichte trek voelt. Gelukkig kun je dat terug krijgen!

Honger

Hoe ben je je hongergevoel kwijtgeraakt? 

Maar daarvoor wil ik eerst even met je kijken naar hoe je je hongergevoel kwijt kunt zijn geraakt.

-Onderdrukking. Je hebt in de loop van der jaren geleerd om je hongergevoelens te onderdrukken of te omzeilen met bijvoorbeeld caloriearme dranken, zoals light frisdrank, koffie en thee.

-Dieet. Je bent op dieet en eraan gewend geraakt om je hongergevoel te negeren. Uiteindelijk zal het hongergevoel niet meer op je innerlijke deur kloppen, want er komt toch geen reactie. Het gerommel van je maag stopt.

-Chaos. Het is heel makkelijk om honger te onderdrukken of te negeren als je gedachten bij dringende zaken in je leven of op je werk zijn. Als dit vaak voorkomt, kan het hongergevoel langzaam vervagen.

-Traumatisch verleden. Je moet je veilig voelen om honger te hebben.

-Stress. Een stressreactie kan het hongergevoel tijdelijk afstompen.

-Er wordt niet aan je basisbehoeften voldaan. Dit valt onder de categorie selfcare. Als je basis ontbreekt, zoals voldoende slaap, vrije tijd of rust, kan dit de verbinding met je lichaam verstoren.

Herken jij jezelf in een van deze punten? Dat is niet erg en daar kan je aan werken!

Werken aan je hongergevoel

Het Intuïtief Eten tekstboek gaat je helpen om je hongergevoel weer terug te krijgen en je honger te respecteren. Ook het Intuïtief Eten werkboek kan je daarbij helpen door middel van verschillende oefeningen, reflectieopdrachten en een hongerdagboek.

Tip: luister ook eens naar deze podcast over honger respecteren met Intuïtief Eten diëtist en coach Diede. 

honger is een normaal, welkom lichaamssignaal dat moet worden gerespecteerd. Het is een teken dat je weer in contact komt met de behoeften van je lichaam! Dat is prachtig. Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten