Vergelijk jij jezelf wel eens met anderen?

Vergelijken met anderen

Vergelijken en oordelen

Als je jezelf vergelijkt met vrienden en leeftijdsgenoten, vergelijk je vaak ook het lichaam. Wie heeft het mooiste haar, de sterkste spieren, de langste benen, volste lippen of de smalste taille? We vellen oordelen over ons lichaam door regelmatig te kijken naar vrienden, familieleden, acteurs, modellen en mensen die je op straat ziet. Die aandacht voor anderen is de beste manier om jezelf los te koppelen van je eigen bijzondere kwaliteiten.

De echte betekenis van je leven

Het legt ook de focus op externe zaken en houdt je weg van de echte betekenis van je leven. Als je naar het lichaam van een ander kijkt, doe je ook aannames over hoe die persoon dat lichaam heeft bereikt. Als je naar iemand kijkt die dun is, weet je niet of diegene een ziekte heeft waarvan gewichtsverlies een symptoom is, een eetstoornis heeft of gewoon een heel snel metabolisme. Als je concludeert dat jij ook zo’n lichaam kunt hebben, ga je voorbij aan die onbekende factoren en aan de wetenschap achter je eigen genetische blauwdruk. Over het algeheel genomen is jezelf met anderen vergelijken de beste manier om je een rotgevoel over jezelf te bezorgen.

Oefening 

Ik heb een oefening voor je om te zorgen dat je je meer bewust wordt van je gewoonte om jezelf te vergelijken met anderen.

-Hoe vaak kijk je naar het uiterlijk van anderen, naar hun kleding maat of andere dingen?

-Hoe voel je je als je jezelf met iemand anders vergelijk?

Verder oefenen 

In het Intuïtief Eten werkboek  leer je door middel van oefeningen jezelf minder vergelijken met anderen en focussen op je eigen persoonlijke eigenschappen.

Nog een tip. Luister ook is naar onze podcast over lichaamsacceptatie! Leg je focus op je eigen unieke gaven en kwaliteiten. Die heb je zeker en ze zijn prachtig!

 

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten