Ondanks de complexe en verfijnde biologische systemen die ervoor zorgen dat ons lichaam voldoende energie (eten) krijgt, proberen lijners maar al te vaak de biologie te slim af te zijn.

Honger

Eten op verstand

In plaats van te eten als je honger hebt, is eten dan vaak iets verstandelijks geworden, gekoppeld aan dieetregels: Is het tijd? Verdien ik het? Is het koolhydraatarm? Enzovoort. Herken jij jezelf hierin? 

Gevolgen

Het probleem met het consequent ontkennen van je hongergevoel kent twee kanten. Ten eerste leidt het meestal tot een periode van overeten. Ten tweede raak je gewend aan het negeren van je hongersignalen, met als gevolg dat ze beginnen te vervagen; je ervaart ze op een gegeven moment niet meer. Of je ervaart honger alleen nog in extreme gevallen, wat kan leiden tot eetbuien. Omdat extreme honger vaak leidt tot overeten, versterkt dat de mogelijk gedachte dat je niet op jezelf kunt vertrouwen als het om eten gaat. Bij lijners hebben niet de interne hongersignalen, maar de gedachten en oordelen over eten de overhand. Dat willen we veranderen met Intuïtief Eten!

Eten op gevoel

In het Intuïtief Eten tekstboek en in het Intuïtief Eten voor elke dag: 365 hapklare brokjes voor als je liever kleine stukjes leest, leer je om interne hongersignalen weer te respecteren, wat een basis vormt voor het opnieuw opbouwen van vertrouwen in jezelf en in eten. Met het Intuïtief Eten werkboek ga je actief aan de slag met oefeningen om je honger te respecteren. 

Oefening uit het Intuïtief Eten werkboek

Hierbij alvast een oefening: denk eens aan een moment waarop je te veel honger had. Misschien moest je langer op je werk of school blijven en had je pas acht uur na de lunch de kans om te eten? Hoe hevig was je honger? Hoe was de ervaring: prettig, onprettig, of neutraal? Waar voelde je het in je lichaam?

 

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten