Mensen zitten vol schuldgevoelens over hun eetgedrag. Zelfs mensen die niet op dieet zijn, ervaren eet angst.

Intuïtief Eten

In een willekeurige enquête onder 2075 volwassenen zei 45% dat ze zich schuldig voelden na het eten van iets lekkers. Deel jij dat gevoel? De gedachte aan stelen of liegen zal bij de meeste mensen een schuldgevoel oproepen. Toch zijn de meeste mensen die een dieet volgen in staat om zich net zo schuldig te voelen wanneer ze friet hebben gegeten. Het eten van ‘slecht’ of ‘verboden’ voedsel wordt een morele kwestie. Het daaropvolgende schuldgevoel dat zich opbouwt, is voldoende om een periode van overeten in te zetten die elk gevoel van ‘dieet succes’ kan tenietdoen. 

Eten in termen van goed en slecht

Etenswaren worden vaak beschreven in termen die een (negatief) waardeoordeel in zich hebben: decadent, ‘slecht’, verleidelijk – allemaal woorden die iets zeggen over hoe we ons zouden moeten gedragen. Omdat er in de westerse cultuur sprake is van een slankheidsideaal, word het al snel als positief gezien om voedsel te eten dat word geassocieerd met slank zijn en waarover je geen schuldgevoel hoeft te hebben. 

Je ziet het overal 

Het is geen wonder dat mensen die een dieet volgen, over eten denken in termen van de afwezigheid van schuld. Levensmiddelenbedrijven, tijdschriften, social media en reclames gebruiken het thema schuldgevoel om aan de eet moraal van de consument te verdienen:

-Oreo Thins worden in hun reclamespot aangeprezen als een normaal Oreo-koekje ‘zonder het schuldgevoel’.

-Titel van een tijdschriftartikel: 5 verrassend gezonde ‘cheat meals’.

Omdat we deze boodschappen dagelijks horen, is het moeilijk om eten als een normale plezierige bezigheid te ervaren; eten wordt een kwestie van goed of slecht, met langs de lijn de maatschappelijke Eetpolitie die elke hap eten veroordeelt.

Een bron van plezier en verbinding

Eten hoort leuk te zijn en kan zo’n mooie bron van plezier en verbinding met andere mensen zijn! Mensen die hoog scoren op intuïtief eten, genieten meer van eten, en hebben minder verstoord eetgedrag. Ga aan de slag met het Intuïtief Eten tekstboekIntuïtief Eten werkboek of Intuïtief Eten voor elke dag!

Tip: luister eens naar deze podcast over de eetpolitie. 

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten