We hebben allemaal verschillende innerlijke stemmen die onze intuïtie beïnvloeden en soms in de war brengen als het gaat om eten. Het is interessant om te merken dat deze stemmen van moment tot moment opduiken en invloed hebben op ons gevoel en ons gedrag rondom voeding.

Dieetstemmen

Dieetduivels en bondgenoten

Laten we deze innerlijke stemmen in twee groepen verdelen: de schadelijke dieetstemmen en de krachtige medestanders.

De schadelijke dieetstemmen hebben een negatieve impact op onze relatie met eten en ons lichaam:

  • De Eetpolitie beslist of je je goed of slecht gedraagt in je eetkeuzes. De Eetpolitie combineert je dieetregels met je eetregels.
  • De voedingswaarde-informant staat aan de kant van hardnekkige culturele mythes over welk eten gezond is (eten dat je niet dik maakt) en ongezond is (eten dat je dik maakt).
  • De dieetrebel maakt rebelse opmerkingen waardoor je je machteloos voelt, alsof je geen autonome beslissingen over je eetpatroon kunt nemen.

Gelukkig zijn er ook krachtige medestanders die ons kunnen helpen en troosten in onze relatie met eten en ons lichaam:

  • De voedingantropoloog is en neutrale waarnemer en maakt opmerkingen zonder oordeel.
  • De stem van de verzorger zit vol liefde en vriendelijkheid en is de stem die positief tegen je praat.
  • De voedingsvriend is en neutrale stem die je helpt met beslissingen over eten dat je energie geeft, gezond is en je een verzadigd en tevreden gevoel geeft.
  • De stem van de Intuïtieve Eter is die van je onderbuikgevoel. Hij helpt je de beste beslissingen voor de behoeften van jouw lichaam te nemen.

Herken jij deze stemmen in jouw hoofd?

Aan de slag

Met het Intuïtief Eten werkboek  leer je door verschillende oefeningen je innerlijke stemmen herkennen, observeren en de schadelijke dieetstemmen transformeren in krachtige medestanders! Dit gaat je helpen om een Intuïtieve Eter te worden.

Meer weten over hoe de schadelijke dieetstemmen invloed hebben op je eetgedrag en hoe je er vanaf komt? Luister dan naar deze podcast.

​​​​ 

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten