Laten we eens kijken naar een veelvoorkomende valkuil: perfectionistisch denken. Als we ons perfectionistisch denken aanpassen kunnen we negatieve gesprekken met onszelf voorkomen. 

perfectionistisch denken

Kun je perfectionisme volhouden?  

Hieronder staan wat voorbeelden van perfectionistisch denken:

-Ik begin met sporten en ga volgende week elke dag hardlopen.

-Ik stop nooit meer iets in mijn mond, tenzij ik een duidelijk hongersignaal voel.

-Ik ga nooit meer te veel eten.

Hoelang denk je dat je deze voornemens realistisch gezien kunt volhouden? En wat gebeurt er als je kind een koekje eet en dat met jou wil delen, of je partner zegt: ‘Zullen we ergens gaan lunchen?’, maar je hebt weinig honger? 

De valkuil van perfectionisme 

Het probleem met deze doelen is dat het voelt alsof je het verpest hebt, zodra je je niet voldoet aan je perfectionistische standaard. Misschien schaam je je zelfs omdat je je woord niet kunt houden. Je bent teleurgesteld in jezelf en je schaamt je, dus geef je waarschijnlijk je doel helemaal op.

Flexibiliteit in doelen: Voeg ‘meestal’ toe!

Een manier om je denkwijze om te buigen is het woord ‘meestal’ eraan toe te voegen. Als je je doelen stelt, houd je ze flexibel: ik ga zo vaak sporten als goed voelt en als ik te moe ben of geen tijd heb, rust ik uit. Met andere woorden: bedenk dat je je ‘meestal’ aan je doel van meer beweging gaat houden. Als je het doel voor ogen hebt dat je alleen wilt eten als je honger hebt, houd er dan rekening mee dat er omstandigheden mogelijk zijn waarin je eigenlijk wel moet eten, ook al heb je geen honger. Meestal eet je omdat je honger hebt, maar soms neem je de beslissing om te eten uit gemak of omdat je er zin in hebt.

Het loslaten van perfectionisme met Intuïtief Eten

Het Intuïtief Eten werkboek gaat je helpen om door middel van oefeningen een eind te maken perfectionistisch denken. Het gaat je helpen om een Intuïtieve Eter te worden. Wil je graag wat meer hulp? Dat kan met de Intuïtief Eten coaching!

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten