Als je hebt gedieet heb je vast wel eens een koolhydraatarm dieet geprobeerd of er van gehoord. Een koolhydraatarm dieet is een dieet, waarin je weinig koolhydraten eet. Als voedingswetenschapper raad ik dit dieet, net als alle andere diëten af! Maar waarom? Binnen onze dieetcultuur wordt dit dieet toch gepromoot als het perfecte dieet?

Koolhydraatarm dieet

Het belang van koolhydraten

Wist je dat koolhydraten de favoriete energiebron zijn voor ons lichaam? Cellen functioneren het beste als ze een bepaalde hoeveelheid koolhydraten krijgen in de vorm van glucose. De hersenen, het zenuwstelsel en de rode bloedcellen zijn geheel afhankelijk van glucose als brandstof. Een kleine hoeveelheid koolhydraten is opgeslagen in de lever in de vorm van glycogeen, die helpt om glucose aan het bloed te leveren wanneer de waarden te ver dalen. Deze waardevolle brandstofreserve levert overdag echter maar drie tot zes uur energie. 

Je betaald een hoge prijs

De energievoorraad wordt aangevuld door het eten van koolhydraatrijk eten. Wanneer de voeding onvoldoende koolhydraten bevat, moet het lichaam creatief te werk gaan om aan energie te komen. Eiwitten die hoofdzakelijk uit spieren komen, worden afgebroken en omgezet in energie (voornamelijk in de vorm van glucose). Het is alsof je hout uit het raamkozijn in je huis haalt om als brandstof in je kachel te gebruiken. Het hout brandt en levert de nodige brandstof, maar tegen een hoge prijs: de constructie verliest aan stevigheid. Misschien denk je dat het eten van een eiwitrijk dieet deze afbraak van eiwitten zal voorkomen. Dat is niet zo. Als je onvoldoende energie of te weinig koolhydraten binnenkrijgt, worden de eiwitten uit je eten ook omgezet in energie. Deze eiwitten zijn in feite een dure brandstofbron en kunnen niet worden ingezet op plaatsen waar je lichaam het echt nodig heeft. Vergelijk het met een bouwmarkt die hout levert om je huis weer op te bouwen. Als je die houtstapel steeds gebruikt om je kachel te stoken in plaats van je huis te repareren, blijft je constructie zwak. 

Biologie

Op dezelfde manier zijn eiwitten nodig om spieren, hormonen, enzymen en cellen in het lichaam te onderhouden en op te bouwen. Wanneer je te weinig koolhydraten en energie binnenkrijgt, verschuift de primaire rol van eiwitten en worden ze in plaats daarvan gebruikt als brandstof. Veel mensen denken dat als ze te weinig energie binnenkrijgen uit eten, hun lichaam eindelijk vet gaat verbranden. Zo werkt het niet. De hersenen en andere delen van het lichaam gebruiken uitsluitend koolhydraten als brandstof. Slechts een klein deel van ons opgeslagen vet kan worden omgezet in koolhydraatbrandstof. Aan de andere kant heeft het lichaam voldoende enzymen die eiwitten kunnen omzetten in glucose.

Stop met diëten

Ik hoop dat ik je heb laten inzien dat een koolhydraatarm dieet niet goed is voor je lichaam. Dan heb ik je nu nog niet eens verteld over de tekorten die je kan oplopen tijdens een koolhydraatarm dieet. Je lichaam heeft koolhydraten nodig! Echt waar! In het boek Intuïtief Eten leer je nog meer over het belang van koolhydraten en hoe je hersenen stoffen produceren die een drang verzorgen naar koolhydraten. Met het boek wil ik je inspireren om te stoppen met wat voor dieet dan ook!

Heb je meer hulp nodig bij het stoppen met diëten? Laat je dan helpen door onze gekwalificeerde diëtisten met een coachingstraject. We staan voor je klaar! Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten