Vandaag ga ik een stukje met je delen over prettige honger uit mijn favoriete pocket formaat boek Intuïtief Eten voor elke dag.

Honger

Hoe voelt prettige honger voor jou?

De meeste mensen kennen de urgente oerhonger wel, de aan-de-kant-ik-moet-eten honger. Vraag jezelf eens af: ‘Hoe voelt prettige honger voor jou?’ Als ik dit vraag aan mensen die beginnen met Intuïtief Eten is het antwoord meestal een niet-begrijpende blik, gevolgd door de oprechte vraag: ‘Hoe bedoel je?’. Hoe is dat bij jou? Kijk je nu ook zo en heb je dezelfde vraag

Dieetcultuur

De dieetcultuur heeft honger gedemoniseerd. Volgens de dieetcultuur is het iets waar je bang voor moet zijn of iets wat je moet negeren, terwijl het eigenlijk een geschenk is: een lichamelijke gewaarwording die je erop wijst dat er voeding nodig is. 

Hoe voelt honger aan?

De beginfase van honger is meestal een subtiele, prettige ervaring. Je begint aan eten te denken of begint uit te zien naar je volgende maaltijd. Eten klinkt aantrekkelijk. Misschien is je maag een beetje leeg of rommelt hij een beetje. Misschien ook niet! De fysieke signalen verschillen van mens tot mens.

Oefening

Voor deze week heb ik een oefening voor je: stel jezelf tot doel om prettige honger op te merken en hoe dat in jouw lichaam aanvoelt. Merk op wat je nodig hebt om het te herkennen, zoals even pauze nemen en bij jezelf checken hoe je je voelt. Verken dit en vergelijk hoe het voelt om aan een maaltijd te beginnen als je prettige honger hebt met dezelfde situatie als je die urgente oerhonger hebt. Waar geef je de voorkeur aan? Deze oefening komt uit het boek Intuïtief Eten voor Elke dag. Dit boek bevat dagelijkse oefeningen, inspiraties en is je bondgenoot en troost in een wereld die is doordrenkt van de dieetcultuur. Het begeleidt je, verheldert en moedigt je aan op je weg naar Intuïtief Eten.

Nog een tip! Luister eens naar deze podcast waarin gecertificeerd Intuïtief Eten diëtiste Diede je meer vertelt over het Intuïtief Eten principe, respecteer je honger of lees deze blog over het verschil tussen fysieke en emotionele honger.Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten