Het is belangrijk om te bedenken dat elke eetervaring die je hebt, of je die nu ervaart als positief of negatief, een kans is om te leren over je lichaam. Intuïtief Eten is geen proces dat gebaseerd is op successen en mislukkingen; het is een leerervaring.
Blij met elke stap
Een kind dat leert lopen, zal wankelen, stuntelen en vallen (en weer opstaan). Je kunt je vast niet voorstellen dat je als ouder – na elke een misstap – tegen je dreumes zegt: ‘Nu opstaan, mislukkeling’? Je zal juist dolblij zijn met elke stap en moedigt je kind vol compassie aan!
De effecten van zelfcompassie
Het is voor jou ook belangrijk om zelfcompassie te ontwikkelen in plaats van schaamte en schuldgevoelens. Uit onderzoek blijkt dat als je compassie voor jezelf hebt als het gaat om moeilijke ervaringen omtrent je lichaam, Intuïtief Eten gemakkelijker wordt en de ontevredenheid over je lichaam afneemt. Het gaat je helpen om een Intuïtieve Eter te worden!
Hoe ontwikkel je zelfcompassie?
Oefenen! Het Intuïtief Eten werkboek bevat een aantal zelfcompassie oefeningen. Je zou ook een kijkje kunnen nemen op de (Engelstalige) website https://self-compassion.org/ waar je praktische oefeningen vindt, door dr. Kirstin Neff, een zelfcompassie wetenschapper. De oefeningen in het werkboek zijn op haar werk gebaseerd.
In ons gratis Intuïtief eten startersgids geef ik je alvast een zelfcompassie oefening mee. Wil je daarna verder oefenen? Check dan het Intuïtief Eten werkboek.
Wat voor soort eter ben jij?
Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.