Ken je dat gevoel wanneer gedachten over eten een tikkeltje irrationeel of vervormd zijn en je humeur eronder lijdt? Soms kan ons eetgedrag daardoor behoorlijk uit de hand lopen. Maar weet je wat? Het is eigenlijk een kwestie van perceptie die onze realiteit bepaalt. 

Irrationele gedachten

Herkennen en aanpakken: de sleutel tot verandering

Gelukkig kunnen we dit aanpakken door die irrationele gedachten te vervangen door meer rationele gedachten. Dit helpt om onze gevoelens en vervolgens ons gedrag te beheersen. Om vervormde gedachten over eten kwijt te raken moet je eerst het irrationele denken herkennen. Vraag jezelf:

-Heb ik herhalende en intense gevoelens? (Dit is een aanwijzing dat je alert moet zijn.)

-Wat denk ik waardoor ik me zo voel? (Wat zeg je tegen jezelf?)

-Wat is waar of correct aan deze overtuiging? Wat is niet waar? (Onderzoek en pak de vervormde gedachten aan die deze gedachten ondersteunen)

Vervang ze met gezonde, rationele gedachten!

Nadat je die vervormde overtuigingen hebt ontmaskerd, is het tijd om ze te vervangen door gedachten en overtuigingen die wat rationeler en redelijker zijn. Kijk even naar het plaatje hieronder voor een voorbeeld.

Laat je helpen

Intuïtief Eten coach Diede en de Intuïtief Eten boeken kunnen jou helpen met het onderzoeken van jouw irrationele gedachten en leren hoe je irrationele gedachten omzet naar rationele gedachten. Het is tijd om weer te gaan genieten van eten en je leven! Stop met het investeren in de dieetindustrie en start met investeren in jezelf!

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten