Intuitief eten

Sommige mensen denken dat ze ‘het wel even doen’, een Intuïtieve Eter worden. Maar het is echt een leerproces, en gaat met vallen en opstaan. Daarom is er naast het tekstboek ook een 📕werkboek!

Het Intuïtief Eten werkboek begint met deze oefening: ‘De Handschrift Metafoor-activiteit’, ✍️om het belang van de drie pijlers van het leerproces om een Intuïtieve Eter te worden te begrijpen: opletten, geduld en oefening.

Deze activiteit is verdeeld in drie onderdelen. Je hebt een pen of potlood nodig voor deze oefening. Het is belangrijk dat je de tijd ervoor neemt en de oefening bij voorkeur uitvoert in een rustige omgeving, zodat je niet wordt afgeleid.

Deel 1. Schrijf je naam

Neem de pen of het potlood in je dominante hand (voor de meeste mensen de rechterhand). Schrijf dan je naam hieronder en neem zo veel tijd als je nodig hebt. Let goed op hoe de pen in je hand voelt terwijl je schrijft. Ruil nu van hand. Neem je pen of potlood in je niet-dominante hand (voor de meeste mensen de linkerhand) en schrijf je naam hieronder. Denk eraan dat je de tijd neemt en let goed op hoe de pen in deze hand voelt.

Deel 2. Vergelijk de handtekeningen en zoek de verschillen

  1. Kijk naar de twee handtekeningen. Zit er een kwaliteitsverschil tussen de handtekeningen van beide handen, dominant vergeleken met niet-dominant? Wat is het verschil?
  2. Voelde het vreemd om de pen in je niet-dominante hand te houden? Hoe voelde het fysiek aan toen je schreef met je niet-dominante hand? Vergelijk het fysieke gevoel van de pen in je dominante hand met hoe die in je niet-dominante hand voelde en zoek de verschillen.
  3. Wat dacht je toen je aan het schrijven was? Misschien had je veroordelende of gefrustreerde gedachten: mijn handschrift lijkt wel dat van een kind uit groep drie.
  4. Wat voor emoties voelde je? Misschien voelde je je ongeduldig, kritisch, gefascineerd, gegeneerd, angstig of geamuseerd?
  5. Dacht je of verwachtte je dat je handschrift even mooi had moeten zijn, ook al heeft je niet-dominante hand minder ervaring?

Deel 3. Discussie en verwerking

Allebei je handen hebben toegang tot hetzelfde brein, dat weet hoe je moet schrijven en hoe je je naam moet spellen. Maar voor de overgrote meerderheid verschilt de kwaliteit van het handschrift significant, wat het belang weergeeft van ervaring of training. Leren hoe je een Intuïtieve Eter wordt, lijkt erg op leren schrijven met je niet-dominante hand: er is oefening voor nodig. Kennis is niet genoeg.

Als je weinig ervaring hebt met het luisteren naar en op tijd reageren op je lichaam, moet je geduld hebben en veel oefenen. Als je jarenlang diëten hebt gevolgd en eetregels hebt opgesteld, is er tijd nodig om die regels en overtuigingen te ontleden en er tegenin te gaan. Dat kan een stoorzender zijn bij Intuïtief Eten. Denk eens na over je eetervaringen. Heb je veel ervaring met luisteren naar en eren van je lichaam? Wat betekent dat voor jou wat betreft het ontwikkelen van geduld en compassie met het proces?

Net als de Handschrift Metafoor-activiteit helpen de oefeningen in het Intuïtief Eten werkboek je in contact te komen met je lichamelijke sensaties, gedachten, gevoelens en overtuigingen en daaraan aandacht te besteden, alsmede nieuwe manieren te oefenen om ermee te werken. Door deze oefeningen te doen vind je manieren om jezelf te eren, uit te vogelen wat je nodig hebt in het leven en ervaar je dingen die je lang zullen bijblijven, waardoor je sterk op je lichaam, geest en ziel zult gaan vertrouwen. Wees lief voor jezelf en heb geduld met jezelf tijdens jouw Intuïtieve Eten-traject.

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten