De feestdagen zijn in aantocht! En hoewel elk seizoen uitdagingen kent als het gaat om het ontwikkelen van een fijne en gezonde relatie met eten spant december voor velen wel de kroon. Misschien maak je je zorgen over je eetkeuzes, je lichaamsbeeld of over opmerkingen van familieleden? Misschien heb je andere jaren voor je gevoel teveel gegeten en voelde je je daar schuldig over. Of misschien beperkte je juist al het lekkers in december en baalde je daar achteraf juist heel erg van. Of zat jij er juist tussenin? En was er een fijne balans tussen de hoeveelheid, soort eten en het gevoel van voldoening. In dit blog geef ik je een 4 tips om de aankomende feestdagenperiode te genieten van de gezelligheid en eten zonder schuldgevoel.
Leg jezelf geen (toekomstige) beperkingen op.
Van tevoren alvast wat dagen je calorie-inname beperken om je feestmaaltijden te verdienen? Al het lekkers tijdens de feestdagen skippen? Jezelf voornemen dat je na de feestdagen echt op dieet gaat? Dat klinken wellicht als goede ideeën. Maar toch kan je dat beter niet doen. Als je jezelf constant beperkingen oplegt, en je je nooit voldaan voelt zal je juist meer naar al dat eten gaan verlangen. En dan is de kans op overeten of eetbuien groter. Misschien eet je jezelf dan overvol en misselijk, en voel je je daarna schuldig en naar. Dat geldt ook als de beperking in de toekomst ligt (dat dieet in januari). Hoewel je natuurlijk omringt bent door eten, zal je bewust of onbewust toch bezig zijn met de beperkingen die eraan zitten te komen, en dat kan van invloed zijn op je eetgedrag. Bijvoorbeeld dat je overeet en je de hele maand vol en onbeheerst voelt.
Geniet van alle gezelligheid en zorg dat je voldaan bent
Probeer te genieten van al het lekkere eten! Hoe fijn en leuk is het om met de mensen van wie je houdt de feestdagen te vieren en samen te genieten van eten? Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten waar je naar hebt uitgekeken. Maar dat betekent NIET al het snoep of alle chocolade opeten. Dat voelt niet comfortabel. Probeer juist ook te letten op je honger- en verzadigingsgevoel en te luisteren naar wat je emotioneel nodig hebt. Wat geeft voldoening? Wat vind je lekker? En waar geniet je van?
Het is trouwens ook helemaal oké om het eten wat je niet lekker vindt over te slaan. Misschien houd jij helemaal niet van speculaas tijdens pakjesavond of rosbief tijdens het kerstdiner. Of kan champagne met oud & nieuw jou niet bekoren. Het kan zijn dat je druk voelt van familie of vrienden om het toch te nemen. Maar als iemand zich beledigd voelt omdat jij bepaald eten niet eet ligt dat toch echt bij henzelf. Op een beleefde manier eten afslaan is best mogelijk, en “nee, dankje” behoeft geen verdere uitleg. Het is echt oké om voorkeuren te hebben ten aanzien van eten, en eten te laten liggen op je bord omdat je het niet lekker vindt!
Probeer een deel van je normale eetpatroon aan te houden
Probeer tijdens de feestdagen een deel van je normale eetpatroon aan te houden. Het basisconcept van Intuïtief Eten is luisteren naar de signalen van honger en verzadiging in je lichaam, en jezelf vertrouwen wat betreft je eetkeuzes. Je eetpatroon kan helemaal op zijn kop staan door etentjes, logeerpartijen, reizen, familiediners, brunches, en kerstborrels, en dan kan het best nuttig zijn om je gebruikelijke (en regelmatige) voedzame eetmomenten te handhaven. Bijvoorbeeld om honger te voorkomen, of om je goed te voelen over wat je hebt gegeten. Dat betekent bijvoorbeeld ontbijten en lunchen voordat je naar een etentje gaat in plaats van alle maaltijden skippen, om alvast calorieën te besparen. Dat laatste kan er juist voor zorgen dat je met extreme honger arriveert (en je wellicht helemaal te buiten gaat aan al het lekkers, in plaats van bewust na te gaan waar je zin in hebt en hoeveel trek je hebt).
Blijf in contact met je lichaam
Als je stress of spanning ervaart, of als eten je stress geeft is het lastig om in contact te blijven met je lichaam. Het kan dan gebeuren dat je eten gebruikt als copingstrategie. Je eet je gevoel als het ware weg of verdooft jezelf ermee. Dat maakt het lastiger om je innerlijke signalen (van honger en verzadiging) op te merken en ze te volgen. Om in contact te blijven met je lichaam kun je bijvoorbeeld (korte) mindfulness oefeningen doen, een dagboek bijhouden, een schrijfoefening doen, of een bodyscan uitvoeren gedurende dag. Ook tijdens dinertjes is het een goed idee om eens in te checken bij jezelf en af en toe te pauzeren. Merk op waar wat je gedachten zijn over het eten wat op je bord ligt, en check af en toe je honger- en verzadigingsgevoel. Probeer stil te staan bij je smaak. Is het eten lekker? Geniet je ervan? En ga dan natuurlijk snel weer terug naar de gesprekken aan tafel :-).
Fijne decembermaand!
Wat voor soort eter ben jij?
Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.