Voor voedingsprofessionals die Intuïtief Eten & ACT in hun praktijk willen combineren.

Zijn jouw cliënten altijd erg gericht op afvallen en wil jij ze graag iets anders bieden? Binnen onze dieetcultuur, een cultuur gericht op het nastreven van gewichtsverlies en ‘een perfect lijf’ zijn onze cliënten vaak gaan vertrouwen op externe bronnen als de weegschaal en hun fitbit. Ze gaan de strijd aan met hun lijf en met eten. Om ze weer te leren luisteren naar wat hun lichaam hen vertelt, en uit de strijd te stappen, is een aanpak gericht op acceptatie en rust een goede keus. Het resultaat is een gezonde, rustige en fijne relatie met eten en hun lijf.

Spreekt dit je aan? Dan is deze masterclass gericht op het hanteren van de combinatie van Intuïtief Eten (IE) en Acceptance en Commitment theorie (ACT) wat voor jou.

Interesse?

Schrijf je nu in!
intuitief eten Voldoening_ontdekken
Masterclass Intuïtief Eten & ACT

Inhoud van de Masterclass ‘Intuïtief Eten & ACT’

Intuïtief Eten

Bij aanvang van deze masterclass gaan we er vanuit dat je voldoende voorkennis hebt wat betreft Intuïtief Eten (bijvoorbeeld door het volgen van Intuïtief Eten Fundamentals of een andere opleiding over Intuïtief Eten). Deze masterclass begint met een korte Intuïtief Eten recap, waarna wordt overgegaan tot waarom IE en ACT zo goed bij elkaar passen. Je leert je cliënten dat genieten van eten weer voorop komt te staan en dat er geen verboden voedingsmiddelen zijn. Ook is er ruimte voor acceptatie van het eigen lijf en omvang.

Acceptance and Commitment Therapie (ACT)

ACT richt zich op psychologische flexibiliteit en op het loslaten van de strijd met de onrust die iedereen in zich heeft. In plaats daarvan leer je jouw clienten hoe ze naar hun waarden kunnen leven. Zowel IE als ACT stellen acceptatie en rust dan ook centraal. In deze masterclass wordt ingegaan op de achtergronden van zowel IE als ACT en wordt uitgelegd hoe juist deze twee methoden goed met elkaar gecombineerd kunnen worden. Uiteraard krijg je ook praktische handvatten en concrete oefeningen zodat jij de methoden leert hanteren in jouw dagelijkse praktijk.

‘Help je cliënten naar een leven waarin genieten, zelfacceptatie en leven naar je waarden centraal staat!’

Binnen ACT wordt vaak van een praktisch hulpmiddel gebruik gemaakt: de ACT-matrix. Tijdens deze masterclass wordt het hanteren van deze matrix inzichtelijk gemaakt en hebben we het onder andere over ‘intuïtief omgaan met eten’, ‘ingaan op gezondheid in bredere zin’, en ‘anders kijken naar je lijf’ in termen van ACT en de matrix’.

Het team

Diana van Dijken

Drs. Diana van Dijken, psycholoog en Acceptatie en Commitment Therapeut

Diana begeleidt sinds 2015 vrouwen in het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en zichzelf en heeft daardoor mogen ervaren wat een innerlijke rust het geeft wanneer vrouwen niet meer de focus leggen op afvallen, maar op zelfacceptatie en zelfzorg. De basisprincipes van Intuïtief Eten gebruikt ze daarbij als leidraad. 6 Jaar geleden is ze begonnen met het opleiden van psychologie studenten in de psychologie van eetgedrag en sinds circa 2 jaar leidt ze daar ook voedingsprofessionals in op. Intuïtief Eten speelt ook daarin een belangrijke rol. Diana neemt jou als professional graag mee in hoe je Intuïtief Eten toepast in jouw praktijk, hoe je je eigen dieetbril kunt herkennen en afzetten indien deze nog een rol speelt en hoe jij gewichtsinclusief kunt gaan werken.

Webinar IE Fundamentals Professionals

Dr. Femke Buwalda, psycholoog & diëtist

Femke heeft jarenlang als wetenschapper en behandelaar op psychologisch gebied gewerkt, maar had altijd een fascinatie voor hoe psychologie een rol speelt bij eten en gewicht. Toen ze zich daar uiteindelijk in ging verdiepen en de studie Voeding & Diëtetiek ging volgen raakte ze al snel gedesillusioneerd door het feit dat er zo weinig oog was voor het feit dat diëten (om mee af te vallen) op de langere termijn niet werken, maar professionals zich toch blijven focussen op het gewicht van hun cliënten. Ze besloot zich als anti-dieet-diëtist te gaan profileren, alle wetenschappelijke informatie die beschikbaar is over Intuïtief eten, Health at Every Size etc. te lezen, en in haar praktijk mensen te helpen om uit dieetcultuur (die overal om ons heen is) te stappen. Hierbij gebruikt ze uitsluitend evidence-based methoden, ze is een wetenschapper in hart en nieren.

Webinar IE Fundamentals Professionals_Marijke

Ir. Marijke Berkenpas, diëtist & voedingswetenschapper

Marijke heeft 12 jaar als klinisch diëtist in een academisch ziekenhuis gewerkt en behandelde daar patiënten met zeer uiteenlopende (voornamelijk) chronische ziekten zoals coeliakie, ziekte van Crohn, levercirrose, diabetes en nierfalen waarbij specialisten ook regelmatig verwijzingen schreven om ‘patiënten te helpen bij het afvallen’. Door de jaren heen kwam ze tot de conclusie dat – wat de cliënt ook probeerde – het succespercentage van diëten erg laag bleef. Een aantal jaren geleden ontdekte ze via Amerikaanse websites en literatuur de anti-dieet benadering Intuïtief Eten en sindsdien is ze ‘hooked’. Wat een verademing! Het is haar missie om cliënten en professionals te helpen uit de dieetcultuur te stappen en Intuïtief Eten in Nederland op de kaart te zetten.

Hoe werkt het?

Wat bereik je met deze online masterclass voor professionals?

Na de masterclass kun je…

  • de methoden ACT en IE met elkaar vergelijken en combineren
  • de ACT-matrix hanteren, onder andere als het gaat om gewichtsneutrale gezondheidswaarden passend bij IE
  • de ACT matrix uitwerken met betrekking tot waarden als ‘intuïtief omgaan met eten’, ”ingaan op gezondheid in bredere zin’, ‘anders kijken naar je lijf’, etc.

Reviews eerdere IE masterclasses

Diana van Dijken en Femke Buwalda bulken van expertise die ze graag met jou delen, telkens aan wetenschap en praktijkervaring getoetst. Overigens zijn ze niet vergeten hoe het voelt om als professional van start te gaan met IE. Dankjewel, toppers!

– Elke van den Brande –

Superleuke webinarserie, waarbij we konden kijken in de keuken van Diana en Femke; zij werken beiden veel met de begeleiding van mensen met IE en dat was heel interessant. We hebben veel praktische informatie ontvangen over hoe we mensen in de praktijk kunnen gaan begeleiden om de intuïtieve eter in zichzelf te ontdekken en er werd goed op vragen in gegaan. Het heeft me geïnspireerd en nog enthousiaster gemaakt over dit onderwerp!

– Anoniem –

Hele interessante masterclass van Femke en Diana, ik heb weer een hoop bijgeleerd. Als diëtist die mensen begeleidt met afvallen is dit best een grote omslag voor mij. Ik wil me hier zeker verder in verdiepen. Focussen op een gezonde relatie met eten en gezonde gewoonten, vanuit liefde voor jezelf, dat gun je iedereen.

– Loes Janson –

Deze masterclass heeft mij geïnspireerd om een gewichtsneutrale aanpak ter sprake te brengen bij sommige van mijn cliënten. Ik voel mij nu sterk genoeg om deze cliënt te vragen om de dieetbril af te zetten.

– Anoniem –

Meer weten?

Wil je graag in contact komen met ons voor een vraag of gewoon een compliment geven stuur dan even een mail via: info@centrumvoorintuitiefeten.nl.

Veelgestelde vragen

De masterclass duurt 2 uur

Nee. Helaas ondersteunen we dat (nog) niet. Met creditcard betalen wordt wel ondersteund.

Als deelnemer kun je de masterclass rechtstreeks op je eigen computer volgen en de spreker zien en horen. Je bent zelf niet in beeld. Live interactie met de docenten en andere deelnemers is niet mogelijk tijdens de masterclass. Vragen kun je stellen tijdens een live Q&A die we ca. 3 keer per jaar organiseren en toegankelijk zijn voor alle alumni van Centrum voor Intuïtief Eten. Zie hier de actuele data voor de Live Q&A’s.

Iedere professional die cliënten begeleidt op het gebied van voeding. Denk aan diëtisten, leefstijlcoaches of gewichtsconsulenten. Ook voor andere disciplines zoals psychologen of praktijkondersteuners is het interessant.

We gaan er vanuit dat deelnemers aan deze masterclass voor professionals al kennis hebben van Intuïtief Eten. Die kun je bijvoorbeeld opgedaan hebben door het volgen van Intuïtief Eten Fundamentals of een andere opleiding over Intuïtief Eten.

Ja. Het actuele aanbod vind je hier [link nog invoegen]. Je kunt ons altijd je wensen laten weten voor toekomstige masterclasses

Nee. Mogelijk dat we in de toekomst dit zullen aanvragen.

Niet per se. ‘Bite me‘ kan een fijn naslagwerk zijn

We gaan er vanuit dat deelnemers aan deze masterclass voor professionals al kennis hebben van Intuïtief Eten. Die kun je bijvoorbeeld opgedaan hebben door het volgen van Intuïtief Eten Fundamentals of een andere opleiding over Intuïtief Eten.