Intuïtief Eten gaat vaak over het intunen op je innerlijke signalen. De fysieke sensaties voelen die in je lichaam ontstaan, heet interoceptief bewustzijn. Het is een basisconcept van Intuïtief Eten. 

Interoceptief bewustzijn

Interoceptief bewustzijn is een krachtig en aangeboren vermogen. Voorbeelden zijn het voelen van de fysieke signalen van honger en verzadiging, maar ook andere lichaamstoestanden zoals een snelle hartslag  of een volle blaas. Daarnaast ook de fysieke sensaties veroorzaakt door emoties, zoals het warme gevoel en de opgejaagdheid die je kan voelen als je in paniek bent. Het zijn de directe ervaringen van je lichaam. 

Wat voel je?

Kijk eens waar in je lichaam je verschillende toestanden of emoties voelt, zoals slaperigheid of stress, en waar je verschillende biologische signalen voelt, zoals een volle blaas of dorst. Hoe ervaar je ze? Als je bijvoorbeeld ontspannen en een beetje slaperig bent, voelt je slaperigheid wellicht prettig. Maar als je een jetlag hebt, of een chronisch slaaptekort, voelt het veel minder prettig! 

Lichamelijke sensaties

Als je regelmatig aandacht schenkt aan de fysieke sensaties van je lichaam, leer je je hongergevoel op te merken. Door naar verschillende lichamelijke sensaties te luisteren word je je bewuster van de signalen van je lichaam. Die lichamelijke sensaties zijn niet goed of fout, maar slechts informatie. 

Waarom een lichaamssignaal aanvoelt zoals het aanvoelt is niet van belang. Het doel van deze oefening is simpelweg je te helpen de sensaties zelf te herkennen. Lees meer in het Intuïtief Eten werkboek. Over honger herkennen en erop reageren namen we ook een podcast op. Luister ‘m hier! 

Extra hulp

Wil je graag wat extra hulp bij het herkennen en reageren op honger? Daar kan het  coachingstraject bij helpen. Vind je het coachingstraject een te grote stap voor op dit moment? Dan kan je ook kiezen voor de introductieconsulten.Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten