Voor voedingsprofessionals die de anti-dieet benadering Intuïtief Eten in hun praktijk willen implementeren

Ervaar jij keer op keer dat je cliënten niet gebaat zijn bij het volgen van een dieet of voedingsplan? Ben jij het zat om met cliënten te werken aan “doelen voor gewichtsverlies” die niet langer aansluiten bij je waarden? Dan is deze masterclass Intuïtief Eten Fundamentals bij uitstek wat voor jou.

In 3 webinars over de theorie achter Intuïtief Eten en de praktische toepassing ervan krijg je handvatten om van een gewichtscentrale naar een gewichtsneutrale praktijk te gaan. Je leert hoe je cliënten kunt helpen weer te genieten van eten zonder schuldgevoel, zodat ze zich comfortabel kunnen voelen in hun eigen lichaam en het zelfvertrouwen rondom eten weer hervinden.

Schrijf je nu in voor Intuïtief Eten fundamentals

De masterclass Intuïtief Eten Fundamentals bestaat uit 3 webinars

We gaan met jou van gewichtscentraal naar gewichtsneutraal en zoomen in op de theorie en praktijk rond dieetcultuur, de relatie tussen gewicht en gezondheid, en de principes van Intuïtief Eten. We hebben het over honger, verzadiging & voldoening, vriendschap sluiten met eten, respect voor het lichaam en omgaan met emoties.

Webinar 1

Van gewichtscentraal naar gewichtsneutraal

We besteden aandacht aan het gewichtscentrale paradigma en de invloed van de dieetcultuur.

Je leert wat de relatie tussen gewicht en gezondheid is, we zoomen in op jouw eigen dieetmentaliteit als professional en behandelen hoe je gewichtsneutraal en gewichtsinclusief kunt werken en je cliënt kunt helpen om de dieetmentaliteit los te laten.

Webinar 2

Honger en verzadiging

Aan bod komen de basisprincipes die te maken hebben met honger, verzadiging, voldoening en onvoorwaardelijke toestemming om te eten.

Daarnaast besteden we aandacht aan de theoretische onderbouwing van interoceptief bewustzijn en habituatie.

Ook leer je welke fysiologische en psychologische aspecten van honger, verzadiging en voldoening belangrijk zijn om aandacht aan te besteden en hoe je deze principes op een gewichtsneutrale manier behandelt.

Je krijgt de handvatten om je cliënt stapsgewijs naar onvoorwaardelijke toestemming om te eten te begeleiden.

Webinar 3

Zelfzorg en fysieke en mentale gezondheid

Aan bod komen de basisprincipes die te maken hebben met zelfzorg en met fysieke en mentale gezondheid in de bredere zin van het woord.

Je leert wat effectieve emotieregulatie is en hoe je je cliënt dit kunt leren.

Daarnaast behandelen we lichaamsrespect en de rol in de begeleiding en leer je welke factoren positief bijdragen aan gezondheid en hoe je daar samen met de cliënt naartoe beweegt.

Het team

Diana van Dijken

Drs. Diana van Dijken, psycholoog en Acceptatie en Commitment Therapeut

Diana begeleidt sinds 2015 vrouwen in het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en zichzelf en heeft daardoor mogen ervaren wat een innerlijke rust het geeft wanneer vrouwen niet meer de focus leggen op afvallen, maar op zelfacceptatie en zelfzorg. De basisprincipes van Intuïtief Eten gebruikt ze daarbij als leidraad. 6 Jaar geleden is ze begonnen met het opleiden van psychologie studenten in de psychologie van eetgedrag en sinds circa 2 jaar leidt ze daar ook voedingsprofessionals in op. Intuïtief Eten speelt ook daarin een belangrijke rol. Diana neemt jou als professional graag mee in hoe je Intuïtief Eten toepast in jouw praktijk, hoe je je eigen dieetbril kunt herkennen en afzetten indien deze nog een rol speelt en hoe jij gewichtsinclusief kunt gaan werken.

Webinar IE Fundamentals Professionals

Dr. Femke Buwalda, psycholoog & diëtist

Femke heeft jarenlang als wetenschapper en behandelaar op psychologisch gebied gewerkt, maar had altijd een fascinatie voor hoe psychologie een rol speelt bij eten en gewicht. Toen ze zich daar uiteindelijk in ging verdiepen en de studie Voeding & Diëtetiek ging volgen raakte ze al snel gedesillusioneerd door het feit dat er zo weinig oog was voor het feit dat diëten (om mee af te vallen) op de langere termijn niet werken, maar professionals zich toch blijven focussen op het gewicht van hun cliënten. Ze besloot zich als anti-dieet-diëtist te gaan profileren, alle wetenschappelijke informatie die beschikbaar is over Intuïtief eten, Health at Every Size etc. te lezen, en in haar praktijk mensen te helpen om uit dieetcultuur (die overal om ons heen is) te stappen. Hierbij gebruikt ze uitsluitend evidence-based methoden, ze is een wetenschapper in hart en nieren.

Webinar IE Fundamentals Professionals_Marijke

Ir. Marijke Berkenpas, diëtist & voedingswetenschapper

Marijke heeft 12 jaar als klinisch diëtist in een academisch ziekenhuis gewerkt en behandelde daar patiënten met zeer uiteenlopende (voornamelijk) chronische ziekten zoals coeliakie, ziekte van Crohn, levercirrose, diabetes en nierfalen waarbij specialisten ook regelmatig verwijzingen schreven om ‘patiënten te helpen bij het afvallen’. Door de jaren heen kwam ze tot de conclusie dat – wat de cliënt ook probeerde – het succespercentage van diëten erg laag bleef. Een aantal jaren geleden ontdekte ze via Amerikaanse websites en literatuur de anti-dieet benadering Intuïtief Eten en sindsdien is ze ‘hooked’. Wat een verademing! Het is haar missie om cliënten en professionals te helpen uit de dieetcultuur te stappen en Intuïtief Eten in Nederland op de kaart te zetten.

Hoe werkt het?

Wat bereik je met deze online masterclass voor professionals?

Na webinar 1:

  • Begrijp je wat dieetcultuur inhoudt en hoe dit het maatschappelijk denken heeft gevormd.
  • Heb je kennis over het daadwerkelijke verband tussen gewicht en gezondheid.
  • Kun je jouw eigen dieetbril afzetten en kun je deze vaardigheid ook overbrengen op je cliënt.
  • Kun je de intuïtief-eten-rationale hanteren richting je cliënt.

Na webinar 2

  • Heb je begrip van de theorie achter intuïtief eten, met daarin begrippen als interoceptief bewustzijn en habituatie.
  • Heb je kennis met betrekking tot de fysiologische en psychologische aspecten van honger en verzadiging.
  • Kun je jouw cliënt begeleiden naar onvoorwaardelijke toestemming om te eten.

Na webinar 3

  • Heb je begrip van hoe verschillende factoren een rol spelen bij zowel lichamelijke als mentale gezondheid.
  • Heb je kennis over emotieregulatie in verband met eten.
  • Heb je handvatten in hoe je cliënten te begeleiden richting een gezonde relatie met eten en hun lijf.

Reviews van cursisten over Femke en Diana

Diana kan op een eenvoudige manier goed uitleggen waarom een gezonde relatie met eten en jezelf zo belangrijk is. Ze slaat regelmatig de spijker op zijn kop, waarbij je als cursist denkt; veel ingewikkelder hoef ik het ook niet te maken!

Femke is een van de docenten die je altijd wel zou willen hebben, en die je iedereen gunt! Fijn dat je altijd zo helder bent!

Diana weet je te boeien van de eerste tot de laatste minuut. Ik hing meteen aan haar lippen. Haar expertise en uitmuntende kennis slepen je meteen mee in de boeiende wereld van de voedingspsychologie.

Femke is een super fijne docent. Zeer bekwaam, maar staat daarmee niet boven ons. Juist met ons. TOP.

 

Meer weten?

Wil je graag in contact komen met ons voor een vraag of gewoon een compliment geven stuur dan even een mail via: bart@centrumvoorintuitiefeten.nl.

Veelgestelde vragen

We geven 3 webinars op 3 donderdagen: 27 januari, 17 februari en 10 maart 2022. Tijd: 19:30 – 21:30.

Nee. Helaas ondersteunen we dat (nog) niet. Met creditcard betalen wordt wel ondersteund.

Jazeker! De webinars zijn opgedeeld uit een gedeelte theorie en de praktische vertaalslag. Uiteraard kan je tijdens het webinar al je vragen stellen aan de docenten.

Iedere professional die cliënten begeleidt op het gebied van voeding. Denk aan diëtisten, leefstijlcoaches of gewichtsconsulenten.

Ja! Dat staat wel op de planning. Laat ons weten (via dit formulier) wat je verwacht en wat je wensen zijn dan nemen we dat mee in onze toekomstige masterclass(es).