Voor voedingsprofessionals die de anti-dieet benadering Intuïtief Eten in hun praktijk willen implementeren

Ervaar jij keer op keer dat je cliënten niet gebaat zijn bij het volgen van een dieet of voedingsplan? Ben jij het zat om met cliënten te werken aan “doelen voor gewichtsverlies” die niet langer aansluiten bij je waarden? Dan is deze basis masterclass Intuïtief Eten Fundamentals bij uitstek wat voor jou.

In 4 webinars over de theorie achter Intuïtief Eten en de praktische toepassing ervan krijg je handvatten om van een gewichtscentrale naar een gewichtsneutrale praktijk te gaan. Je leert hoe je cliënten kunt helpen weer te genieten van eten zonder schuldgevoel, zodat ze zich comfortabel kunnen voelen in hun eigen lichaam en het zelfvertrouwen rondom eten weer hervinden.

Dit is de ‘on demand’ editie die je geheel in je eigen tempo op je eigen tijden kunt volgen. Je kan nu direct starten!

6 accreditatie punten toegekend door: ADAP, BLCN en BGN!

Start direct!

De masterclass Intuïtief Eten Fundamentals bestaat uit 4 webinars

We gaan met jou van gewichtscentraal naar gewichtsneutraal en zoomen in op de theorie en praktijk rond dieetcultuur, de relatie tussen gewicht en gezondheid, en de principes van Intuïtief Eten. We hebben het over honger, verzadiging & voldoening, vriendschap sluiten met eten, respect voor het lichaam en omgaan met emoties. In het 4e en afsluitende webinar gaan we met name in op de inhoud d.m.v casuïstiek en een voorbeeld consultstructuur.

Intuïtief Eten Fundamentals

Webinar 1

Van gewichtscentraal naar gewichtsneutraal

We besteden aandacht aan het gewichtscentrale paradigma en de invloed van de dieetcultuur.

Je leert wat de relatie tussen gewicht en gezondheid is, we zoomen in op jouw eigen dieetmentaliteit als professional en behandelen hoe je gewichtsneutraal en gewichtsinclusief kunt werken en je cliënt kunt helpen om de dieetmentaliteit los te laten.

Webinar 2

Honger en verzadiging

Aan bod komen de basisprincipes die te maken hebben met honger, verzadiging, voldoening en onvoorwaardelijke toestemming om te eten.

Daarnaast besteden we aandacht aan de theoretische onderbouwing van interoceptief bewustzijn en habituatie.

Ook leer je welke fysiologische en psychologische aspecten van honger, verzadiging en voldoening belangrijk zijn om aandacht aan te besteden en hoe je deze principes op een gewichtsneutrale manier behandelt.

Webinar 3

Zelfzorg en fysieke en mentale gezondheid

Aan bod komen de basisprincipes die te maken hebben met zelfzorg en met fysieke en mentale gezondheid in de bredere zin van het woord.

Je leert wat effectieve emotieregulatie is en hoe je je cliënt dit kunt leren.

Daarnaast behandelen we lichaamsrespect en de rol in de begeleiding en leer je welke factoren positief bijdragen aan gezondheid en hoe je daar samen met de cliënt naartoe beweegt.

Webinar 4

De praktijk

Met behulp van een casus gaan we in op de praktische toepassingen van IE.

We bespreken hoe je de intuïtief-eten-rationale hanteert richting je cliënt of verwijzer.

Je krijgt de handvatten om je cliënt stapsgewijs naar onvoorwaardelijke toestemming om te eten te begeleiden.

We bespreken hoe een consultstructuur eruit kan zien, en je ontvangt hier een overzicht van in de slides.

Daarnaast delen we als een ervaren IE-diëtist / psycholgen onze praktijkervaring.

Het team

Diana van Dijken

Drs. Diana van Dijken, psycholoog en Acceptatie en Commitment Therapeut

Diana begeleidt sinds 2015 vrouwen in het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en zichzelf en heeft daardoor mogen ervaren wat een innerlijke rust het geeft wanneer vrouwen niet meer de focus leggen op afvallen, maar op zelfacceptatie en zelfzorg. De basisprincipes van Intuïtief Eten gebruikt ze daarbij als leidraad. 6 Jaar geleden is ze begonnen met het opleiden van psychologie studenten in de psychologie van eetgedrag en sinds circa 2 jaar leidt ze daar ook voedingsprofessionals in op. Intuïtief Eten speelt ook daarin een belangrijke rol. Diana neemt jou als professional graag mee in hoe je Intuïtief Eten toepast in jouw praktijk, hoe je je eigen dieetbril kunt herkennen en afzetten indien deze nog een rol speelt en hoe jij gewichtsinclusief kunt gaan werken.

Webinar IE Fundamentals Professionals

Dr. Femke Buwalda, psycholoog & diëtist

Femke heeft jarenlang als wetenschapper en behandelaar op psychologisch gebied gewerkt, maar had altijd een fascinatie voor hoe psychologie een rol speelt bij eten en gewicht. Toen ze zich daar uiteindelijk in ging verdiepen en de studie Voeding & Diëtetiek ging volgen raakte ze al snel gedesillusioneerd door het feit dat er zo weinig oog was voor het feit dat diëten (om mee af te vallen) op de langere termijn niet werken, maar professionals zich toch blijven focussen op het gewicht van hun cliënten. Ze besloot zich als anti-dieet-diëtist te gaan profileren, alle wetenschappelijke informatie die beschikbaar is over Intuïtief eten, Health at Every Size etc. te lezen, en in haar praktijk mensen te helpen om uit dieetcultuur (die overal om ons heen is) te stappen. Hierbij gebruikt ze uitsluitend evidence-based methoden, ze is een wetenschapper in hart en nieren.

Webinar IE Fundamentals Professionals_Marijke

Ir. Marijke Berkenpas, diëtist & voedingswetenschapper

Marijke heeft 12 jaar als klinisch diëtist in een academisch ziekenhuis gewerkt en behandelde daar patiënten met zeer uiteenlopende (voornamelijk) chronische ziekten zoals coeliakie, ziekte van Crohn, levercirrose, diabetes en nierfalen waarbij specialisten ook regelmatig verwijzingen schreven om ‘patiënten te helpen bij het afvallen’. Door de jaren heen kwam ze tot de conclusie dat – wat de cliënt ook probeerde – het succespercentage van diëten erg laag bleef. Een aantal jaren geleden ontdekte ze via Amerikaanse websites en literatuur de anti-dieet benadering Intuïtief Eten en sindsdien is ze ‘hooked’. Wat een verademing! Het is haar missie om cliënten en professionals te helpen uit de dieetcultuur te stappen en Intuïtief Eten in Nederland op de kaart te zetten.

Hoe werkt het?

Wat bereik je met deze online masterclass voor professionals?

Na webinar 1:

 • Begrijp je wat dieetcultuur inhoudt en hoe dit het maatschappelijk denken heeft gevormd.
 • Heb je kennis over het daadwerkelijke verband tussen gewicht en gezondheid.
 • Kun je jouw eigen dieetbril afzetten en kun je deze vaardigheid ook overbrengen op je cliënt.

Na webinar 2

 • Heb je begrip van de theorie achter intuïtief eten, met daarin begrippen als interoceptief bewustzijn en habituatie.
 • Heb je kennis met betrekking tot de fysiologische en psychologische aspecten van honger en verzadiging.
 • Kun je jouw cliënt begeleiden naar onvoorwaardelijke toestemming om te eten.

Na webinar 3

 • Heb je begrip van hoe verschillende factoren een rol spelen bij zowel lichamelijke als mentale gezondheid.
 • Heb je kennis over emotieregulatie in verband met eten.
 • Heb je handvatten in hoe je cliënten te begeleiden richting een gezonde relatie met eten en hun lijf.

Na webinar 4

 • Kun je de intuïtief-eten-rationale hanteren richting je cliënt.
 • Heb je handvatten in hoe je cliënten te begeleiden richting een gezonde relatie met eten en hun lijf.
 • Heb je inzicht in hoe de structuur van de Intuïtief Eten-begeleiding er uit kan zien.

Reviews

Diana van Dijken en Femke Buwalda bulken van expertise die ze graag met jou delen, telkens aan wetenschap en praktijkervaring getoetst. Overigens zijn ze niet vergeten hoe het voelt om als professional van start te gaan met IE. Dankjewel, toppers!

– Elke van den Brande –

Superleuke webinarserie, waarbij we konden kijken in de keuken van Diana en Femke; zij werken beiden veel met de begeleiding van mensen met IE en dat was heel interessant. We hebben veel praktische informatie ontvangen over hoe we mensen in de praktijk kunnen gaan begeleiden om de intuïtieve eter in zichzelf te ontdekken en er werd goed op vragen in gegaan. Het heeft me geïnspireerd en nog enthousiaster gemaakt over dit onderwerp!

– Anoniem –

Hele interessante masterclass van Femke en Diana, ik heb weer een hoop bijgeleerd. Als diëtist die mensen begeleidt met afvallen is dit best een grote omslag voor mij. Ik wil me hier zeker verder in verdiepen. Focussen op een gezonde relatie met eten en gezonde gewoonten, vanuit liefde voor jezelf, dat gun je iedereen.

– Loes Janson –

Deze masterclass heeft mij geïnspireerd om een gewichtsneutrale aanpak ter sprake te brengen bij sommige van mijn cliënten. Ik voel mij nu sterk genoeg om deze cliënt te vragen om de dieetbril af te zetten.

– Anoniem –

Intuitief eten is een onderwerp dat in de dietistenwereld nog te weinig aan bod komt. Meer praktijken zouden hiermee moeten werken om op lange termijn de dieetcultuur de deur uit te werken en een open kijk krijgen op voeding. Met deze masterclass krijg je een eerste kennismaking met intuitief eten en word op een heldere manier uitgelegd.

– Frouke Verstegen-

Meer weten?

Wil je graag in contact komen met ons voor een vraag of gewoon een compliment geven stuur dan even een mail via: info@centrumvoorintuitiefeten.nl.

Veelgestelde vragen

De masterclass Intuïtief Eten Fundamentals ‘on demand’ bestaat uit 4 inhoudelijke webinars ca. 1,5 uur. Je kan na aankoop direct starten en je hebt 12 maanden toegang om in je eigen tijd en op je eigen tempo de webinars te volgen. Vragen kun je stellen tijdens de live Q&A die we ca. 3 keer per jaar organiseren en toegankelijk zijn voor alle alumni van Centrum voor Intuïtief Eten. Ook in de toekomst kun je dus je vragen blijven stellen.

Claim snel je plek!

Nee. Helaas ondersteunen we dat (nog) niet. Met creditcard betalen wordt wel ondersteund.

Nee, alleen tijdens de live Q&A’s

Een webinar (web + seminar) is een vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Deze serie webinars is reeds opgenomen. Als deelnemer kun je de webinars rechtstreeks op je eigen computer volgen en de sprekers zien en horen. Je bent zelf niet in beeld. Live interactie met de docenten en andere deelnemers is niet mogelijk tijdens de webinars. Vragen kun je stellen tijdens de live Q&A die we ca. 3 keer per jaar organiseren en toegankelijk zijn voor alle alumni van Centrum voor Intuïtief Eten. Ook in de toekomst kun je dus je vragen blijven stellen. Actuele data vind je hier

De webinars* zijn opgedeeld uit een gedeelte theorie en de praktische vertaalslag. Uiteraard kan je tijdens het webinar je vragen stellen aan de docenten.

Iedere professional die cliënten begeleidt op het gebied van voeding en zich wil bekwamen in Intuitief Eten. Denk aan diëtisten, leefstijlcoaches of gewichtsconsulenten.

Ja! Na deze basismasterclass kun je deelnemen aan een verdiepingsdag. Een kleinschalig live dag waar oefenen met de praktijk centraal staat. Heb jij andere wensen? Laat ons weten (via dit formulier) wat je verwacht en wat je wensen zijn dan nemen we dat mee in onze toekomstige masterclass(es).

6 accreditatie punten toegekend door: ADAP en BLCN

Niet perse, maar het Intuïtief Eten Werkboek kan behulpzaam zijn. Mocht je die willen aanschaffen dan kan dat via deze link. Dat kan uiteraard ook na het volgen van de masterclass.