Interoceptief bewustzijn is je basis voor Intuïtief Eten. Maar hoe werkt dat nou precies?

interoceptief bewustzijn

Interoceptief bewustzijn

Interoceptief bewustzijn is je vermogen om fysieke sensaties die in je lichaam ontstaan waar te nemen. Het is een directe ervaring, een gevoel dat in het huidige moment gebeurt. Het is niet het verleden of de toekomst, het gebeurt nu. Het gaat bijvoorbeeld om het voelen van emoties, energie, een volle blaas, je hartslag, zware oogleden en honger- en verzadigingssignalen. Elke emotie geeft een unieke fysieke sensatie in je lichaam. Het waarnemen van lichamelijke sensaties geeft je waardevolle informatie die je helpt om in je psychologische en biologische behoeften te voorzien. 

Intuïtief Eten

Intuïtief Eten is een persoonlijk proces waarbij je je gezondheid respecteert door te luisteren naar en te reageren op de directe boodschappen die je lichaam afgeeft De principes van Intuïtief Eten werken ofwel door je interoceptieve bewustzijn te vergroten, ofwel door obstakels weg te nemen voor het waarnemen van en reageren op sensaties.

Obstakels 

De obstakels komen meestal uit je eigen hoofd in de vorm van regels, overtuigingen en gedachten. De uitdaging in de hedendaagse dieetcultuur is dat je de signalen van je lichaam niet voldoende waarde toekent, laat staan vertrouwen. In plaats daarvan eet je op basis van externe factoren, dat wil zeggen aan de hand van regels en eetschema’s die uiteindelijk verwarring tussen jouw lichaam en geest veroorzaken.

Verbinding maken met je lichaam 

Interoceptief bewustzijn is gebaseerd op sensaties van binnenuit. Het is een interne aangelegenheid. Daarom helpt het gebruik van externe methoden bij eten, zoals het tellen van macronutriënten, kilocalorieën of punten je niet om verbinding te maken met je lichaam. Het Intuïtief Eten werkboek en Intuïtief Eten tekstboek kunnen je wel helpen  weer in contact te komen met jezelf. 

Hoe meer je luistert naar en in contact komt met de verschillende sensaties in je lichaam, hoe meer interoceptief bewustzijn!

 

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten