Je zou kunnen denken dat de dieetcultuur alleen van toepassing is op degenen die momenteel op dieet zijn, maar de dieetcultuur is een systeem van overtuigingen die jij misschien ook wel met je meedraagt, omdat je bent opgegroeid en bepaalde dingen over voeding en gewicht hebt meegekregen.

Dieetcultuur

Dieetcultuur

De dieetcultuur wordt gekenmerkt door een fobie voor vet. Die cultuur zie je overal terug: in de gezondheidszorg, scholen, gebedshuizen, media, social media, supermarkten, schoonheidsindustrie, fitnessindustrie en bij familie en vrienden. We maakte ook een podcast over de dieetcultuur en vet fobie. Het is moeilijk om niet mee te doen aan deze kwelling die de norm is in onze cultuur. Een slank, strak lichaam is het ideaalbeeld in de moderne tijd.

Je lichaam is geen homp klei

Zelfbenoemde fitnessgoeroes suggereren dat je je lichaam kunt modelleren alsof het een homp klei is. Dat je je genetische vorm kan veranderen door de juiste oefeningen te doen. Ik vind een sterk lichaam zeker zinvol en zie de gezondheidsvoordelen van beweging, maar sommige verwachtingen zijn gewoon onrealistisch.

De modewereld 

De modewereld heeft er ook aan meegewerkt dat de ‘ideale look’ voor vrouwen is verworden tot verschillende versies van dun: van het Twiggy-figuur van meer dan vijftig jaar geleden tot de broodmagere waif-look, voor het eerst belichaamd door supermodel Kate Moss. Gelukkig is er de laatste jaren een kentering gaande door vollere modellen.

Onrealistisch

Als het ideaalbeeld voor vrouwen draait om de fitnesslook aan de ene kant en de broodmagere look uit de modeshows, maken de meeste lichamen geen schijn van kans. De boodschap lijkt te zijn: als zij het kunnen, kun jij het ook; gewoon beter je best doen. Met dergelijke normen is het geen wonder dat mensen ontevreden zijn over hun lichaam. Het is duidelijk dat er een onrealistisch grote druk bestaat om dun te zijn, dankzij social media, reclamemakers, de modewereld, de beautysector, enzovoort.

Je lichaam respecteren

Het kan ook anders! In het boek Intuïtief Eten leer je om de dieetcultuur de rug toe te keren. Je leert je lichaam respecteren, door op een positieve manier naar je lichaam te kijken. Je kan ook eens luisteren naar deze podcast over lichaamsacceptie. Jouw lichaam verdient een portie liefde!

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten