Ben jij er ook van overtuigd dat alles wat je nodig hebt, wilskracht is en een beetje zelfbeheersing? 

Dieet

Uit een peiling uit 1993 werd wilskracht door vrouwen genoemd als het meest voorkomende obstakel bij afvallen. En ook nu is het nog steeds een veelgehoorde overtuiging! Laat mij je een beetje helpen om van die overtuiging af te komen. 

Voedsel is essentieel voor ons voortbestaan

Of je nu continu op dieet bent of niet, wanneer je lichaam niet de energie uit eten krijgt dat het nodig heeft, worden sterke biologische mechanismen getriggerd. Voedsel en energie zijn essentieel voor het voortbestaan van de mens. Als we niet genoeg eten, wakkeren we onze biologische eetlust aan, zowel fysiek als psychologisch. Die eetlust vormt echt een verbinding tussen lichaam en geest. Eten is zo belangrijk dat de zenuwcellen die betrokken zijn bij eetlust zich in het hypothalamusgebied van de hersenen bevinden. Een verscheidenheid aan biologische signalen zet aan tot eten. Wat veel mensen denken dat een kwestie van wilskracht is, is in feite een biologische drijfveer.

Onderschat je eetlust niet

De kracht en intensiteit van de biologische eetlust mag je niet onderschatten. De neurotransmitters in de hersenen stemmen ons eetgedrag af op de biologische behoeften van ons lichaam. Door middel van een complex systeem van chemische en neurale feedback houden de hersenen de energiebehoeften van al onze lichaamssystemen van moment tot moment in de gaten. De hersenen produceren zeer krachtige chemische instructies over wat we zouden moeten eten. Vasten of jezelf eetbeperkingen opleggen is bijzonder contraproductief voor de eetlust. Het zet de neurochemische schakelaars aan die ons aanzetten tot eten

Nog meer nadelen

Uit onderzoek blijkt dat zowel metabool gezien als kijkend naar onze hersenchemie een dieet niet zinvol is. Sterker nog, het werkt juist tegen. De biologische stofjes die de eetlust reguleren, hebben bovendien een directe invloed op de stemming en gemoedstoestand, onze fysieke energie en ons seksleven. De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat zowel complexe biologische als psychologische mechanismen ons eetgedrag beïnvloeden. 

Ben je er nu iets meer van overtuigd dat het niks met wilskracht te maken heeft? 

Luisteren naar je lichaam 

Met de Intuïtief Eten boeken leer je luisteren naar je eigen persoonlijke signalen, in plaats van ze tegen te gaan. Wil je graag wat meer hulp? Laat je dan helpen door onze gekwalificeerde diëtisten met een coachingstraject. We staan voor je klaar! Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten