Heb ik je al wel eens verteld over het gewenningseffect? Gewenning treedt op wanneer je herhaaldelijk wordt blootgesteld aan dezelfde prikkel. Of dat nu een auto, relatie of met eten is. De nieuwigheid ervan neemt af.

Gewenning

Hoe zit dat bij eten

In het geval van eten is gewenning de reden waarom restjes na verloop van tijd minder aantrekkelijk worden, zelfs als het om je lievelingseten gaat. Hoe vaker je hetzelfde eet, hoe minder aantrekkelijk het is. Het is gewoon eten. Ja, het smaakt nog steeds goed, maar het is niet meer zo bijzonder. Verschillende studies hebben het gewenningseffect aangetoond bij veel verschillende voedingsmiddelen, waaronder pizza, chocolade en chips.

Voedingsmiddelen krijg en magische kracht

Als je altijd maar diëten volgt, verhindert het verbod op voedingsmiddelen dat het gewenningseffect optreedt. ‘Verboden’ voedingsmiddelen krijgen daardoor een soort magische kracht. Als jij echt weet dat het ‘verboden’ voedsel er elke dag is en je het ook mag eten, neemt het belang ervan af. Je sluit dan vriendschap met eten, het ‘verboden’ voedsel verliest zijn kracht en het gewenningseffect treedt op. 

Sluit vriendschap met eten

De Intuïtief Eten boeken gaan je helpen met het sluiten van vriendschap met eten. Wil je meer hulp bij het sluiten van vriendschap met eten? Laat je dan helpen door onze gekwalificeerde diëtisten met een coachingstraject. We staan voor je klaar! 

Wil je meer weten over vriendschap sluiten met eten? Luister dan eens naar deze podcast met gecertificeerd Intuïtief Eten diëtiste Diede.


Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten