Denk jij wel eens grijs? In deze blog leg ik je uit waarom je wat vaker grijs mag denken.
Het hoort bij diëten
Zwart-wit denken (ook wel dichotoom of binair denken) hoort bij de diëten. Hier enkele typische voorbeelden van zwart-wit denken: als je ’s ochtends op de weegschaal staat en je weegt een halve kilo minder, dan zeg je dat je ‘goed’ hebt gedragen. Als het een halve kilo meer is, ben je ‘slecht’ bezig. Als je een dieet volgt, denk je in termen van ‘alles of niets’. Je mag geen koekjes. Eet je er toch een, dan denk en voel je dat je ze allemaal moet opeten.
Voorbeelden
Zwart-wit denken leidt tot alles-of-niets-gedrag. Hier volgen enkele typische eet voorbeelden:
-Met voedingsschema of zonder voedingsschema
-Nooit tussendoortjes eten of altijd tussendoortjes eten
-Altijd alleen eten of altijd met anderen eten
Denk jij zwart-wit?
Herken je zwart-wit denken bij jezelf? Zwart-wit denken kan riskant zijn en is vaak gericht op het bereiken van perfectie. Het geeft je slechts twee alternatieven, waarvan er één meestal niet haalbaar of vol te houden is. Het andere is dan meestal het zwarte gat waarin je onvermijdelijk valt nadat je het eerste niet hebt bereikt. Je legt de lat veel te hoog en jaagt constant op een ideaal dat nauwelijks haalbaar is. Als alleen perfectie goed genoeg is, ben je voorbestemd om je meestal slecht te voelen.
Ga voor grijs
Maar hoe kom je uit zwart-wit denken? Ga voor het grijze gebied! Grijs lijkt misschien een saaie kleur, terwijl zwart en wit dramatische uitersten zijn. In de wereld van eten kan het kiezen voor grijs je echter een regenboog aan keuzes bieden.
Stoppen met zwart-wit denken
Wil je stoppen met zwart-wit denken? Het Intuïtief Eten werkboek kan je daarbij helpen door het krijgen van inzicht jouw gedachten en het omzetten van die gedachten, door middel van oefeningen. Wil je graag wat extra hulp? Laat je dan helpen door onze gekwalificeerde diëtisten met een coachingstraject. We gaan je helpen naar grijs denken!
Het is tijd om te stoppen met zwart-wit denken. Stop met het investeren in de dieetindustrie en start met investeren in jezelf!
Wat voor soort eter ben jij?
Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.