Wanneer je een dieet volgt, blijft verboden eten spannend en nieuw. Waarom? Omdat dit voedsel niet wordt blootgesteld aan het gewenningseffect. Het heeft die speciale aantrekkingskracht behouden, en dat maakt het extra verleidelijk.

Gewenning: Van Auto’s tot Eten

Gewenning is een fenomeen dat optreedt wanneer we herhaaldelijk worden blootgesteld aan dezelfde prikkel, of het nu gaat om een auto, een relatie of eten. In feite slijt de nieuwigheid ervan na verloop van tijd. Stel je eens voor dat pizza jouw absolute favoriete eten is. Maar kun je je voorstellen dat het net zo lekker zou zijn als je het drie dagen achter elkaar zou eten? Waarschijnlijk niet. Het herhaaldelijk ervaren van hetzelfde voedsel vermindert de aantrekkingskracht ervan.

Het Verlies van Aantrekkingskracht

Naarmate we herhaaldelijk hetzelfde eten, verliest het zijn magie en wordt het gewoon alledaags voedsel. Het smaakt nog steeds goed, maar het verliest zijn kracht. Dit is wat we het gewenningseffect noemen.

Vicieuze cirkel

Als je een dieet volgt rem je het gewenningseffect. Want wanneer je altijd maar diëten volgt, verhindert het verbod op voedingsmiddelen dat er gewenning optreedt. Bij elk dieet ontstaat dan deze vicieuze cirkel. Het dieet begint met voedselbeperking, gevolgd door een moment van gebrek aan zelfbeheersing en het eten van het verboden voedsel. Dit triggert schuldgevoelens en het gevoel dat je geen controle over jezelf hebt als je die dingen eet. Dat schuldgevoel en het onbeheerst eten leveren vals bewijs dat je meer regels nodig hebt om je eten te beperken. Terug naar een ander dieet!

Het is geen wonder dat een steeds groter aantal onderzoeken aantoont dat hoe frequenter iemand een dieet volgt, hoe groter de kans is dat hij of zij eetbuien heeft. Als je meer wil weten over eetbuien en hoe je er mee om kunt gaan luister dan eens naar deze podcast met psycholoog Diana.​​​

Cirkel doorbreken

De vicieuze cirkel doorbreken kan met het Intuïtief Eten tekstboekWil jij graag wat hulp bij het doorbreken van de cirkel? Laat je dan helpen door onze gekwalificeerde diëtisten met een coachingstraject. We staan voor je klaar!

Het is tijd om de cirkel te doorbreken en weer te gaan genieten van eten en je leven! Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten