Alleen al de gedachte aan bepaald eten kan gevoelens oproepen, doordat ze je aan een fijne tijd of plaats doen denken.

Schuldgevoelens eten

Comfortfood

Verlang je bijvoorbeeld wel eens naar kippensoep als je ziek bent, of naar stamppot op donkere dagen, omdat je moeder dat vroeger op die momenten klaarmaakte? Dat zijn voorbeelden van comfortfood. Als jij lekker onder een deken voor een open haard wilt zitten en warme chocolademelk wilt drinken bij je avondeten, mag dat.

Gezonde relatie met eten

Comfortfood kan deel uitmaken van een gezonde relatie met eten, als je het doet terwijl je je daar bewust van bent en er geen schuldgevoel over hebt. Als eten echter het eerste en enige is dat in je opkomt om voor jezelf te zorgen als je je verdrietig, eenzaam of onprettig voelt, kan het je ervan weerhouden om tot de kern van je gevoelens te komen.

Schuldgevoel en coping 

Wil jij genieten van comfortfood zonder je schuldig te voelen en stoppen met het gebruiken van eten als copingmechanisme? Kijk dan eens naar het Intuïtief Eten tekstboek of luister deze podcast over emotie eten

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten