Fysieke honger en emotionele honger hebben andere uitingsvormen. Al je het kunt herkennen kun je er ook beter naar handelen.

Fysieke honger vs. emotionele honger

Fysieke honger

Fysieke (lichamelijke) honger kun je herkennen aan de volgende signalen:

  • Bouwt zich geleidelijk op
  • Gaat vaak samen met signalen als weinig energie, gebrek aan concentratie, hoofdpijn, knorrende maag, zwak gevoel in je lichaam, agitatie
  • Verdwijnt als je hebt gegeten
  • Duikt pas een tijdje nadat je voor het laatst gegeten hebt op

Smaakhonger

Naast fysieke honger zou je ook ‘smaakhonger’ kunnen ervaren. Dat betekent eigenlijk dat je ‘gewoon zin iets lekkers hebt’. Veel mensen denken dat Intuïtief Eten betekent dat je alleen eet (of mag eten) als je honger hebt. Maar dat is zeker niet zo: IE gaat bijvoorbeeld ook over voldaan zijn. Soms eet je als je geen honger hebt. Bijvoorbeeld omdat je zin hebt in iets of omdat je op een feestje bent. En dat is ook helemaal OK. Meestal voel je je dan voldaan na het eten van een stukje chocolade, een handje chips, een paar blokjes kaas of een bakje ijs oid.

Je smaakhonger respecteren betekent binnen IE doorgaans niet: overeten of een eetbui hebben. Heb jij vaak (veel) meer eten nodig? Dan zouden er een paar dingen kunnen spelen. Wellicht speelt er emotie-eten, of zou het kunnen dat je niet voldoende of regelmatig genoeg hebt gegeten gedurende de dag. Biologische / fysieke honger dus! Ook zou het kunnen dat je wel genoeg eet, maar dat je dagelijkse maaltijden je te weinig voldoening geven. Eet jij ‘s morgens in de auto bijvoorbeeld snel een plak ontbijtkoek en bestaat jouw lunch altijd uit een paar boterhammen met pindakaas? En grijp je ‘s avonds vaak naar hetzelfde maaltje..? Vind je het wel lekker? Is het gevarieerd genoeg? Geniet je ervan? Of is het saai, smaakloos of eentonig? Dat laatste? De kans is groot dat je dan behoefte krijgt aan ‘lekkere dingen’.

Emotionele honger

Emotionele honger zou je kunnen herkennen aan de volgende signalen:

  • Geen fysieke hongersignalen. Er zouden wel andere lichaamssignalen aanwijzingen kunnen geven t.a.v jouw behoeften en /of gevoelens
  • Specifieke cravings die geen voldaan gevoel geven na het eten van datgene
  • Het eten geeft geen of weinig voldoening, ongeacht hoeveel je ervan eet
  • Kan ook ontstaan als je pas nog gegeten hebt

Weet je zeker dat je voldoening haalt uit je dagelijkse maaltijden, dat je geen biologische honger hebt, dat je geen smaakhonger hebt, en dat je eigenlijk wel door zou kunnen eten (het eten is nooit genoeg)? Dan zou het emotie-eten kunnen zijn. Het kan soms lastig zijn om te achterhalen wat je nu precies voelt. Het zou kunnen dat je niet weet waarom je eet. Vaak is het ‘waarom’ een ongemakkelijk gevoel dat nog niet is blootgelegd. Hiermee aan de slag gaan kan zwaar zijn. Je bent wellicht gewend je emoties weg te eten in plaats van ze te voelen of te ondergaan. Het Intuïtief Eten Werkboek bevat oefeningen, maar soms kan het ook een goed idee zijn om hulp te zoeken van een IE-coach of psycholoog. Je hoeft het niet alleen te doen!

  • Evelyn Tribole, M.S., R.D., and Elyse Resch, M.S., R.D., F.A.D.A. 2020. Intuitive Eating, 4th Edition: A Revolutionary Anti-Diet Approach. St. Martin’s Essentials.
  • Rumsey, Alissa. 2021. Unapologetic Eating: Make Peace with Food and Transform Your Life. Victory Belt Publishing.
  • Turner, Pixie. 2020. The No Need to Diet Book: Become a Diet Rebel and Make Friends with Food. Anima.
  • Thomas, Laura. 2019. Just eat it. Pan Macmillan

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.