Die krampachtige relatie met eten verstoort je vertrouwen in jezelf, omdat je de basisbehoefte van je lichaam om te eten negeert, die niet anders of minder belangrijk is dan de behoefte om bijvoorbeeld adem te halen.

Eten vermijden

Bescherming van je lichaam 

Als je ooit op dieet bent geweest of restrictive voedingsschema’s hebt gevolgd in de hoop op een slanker lichaam, dan heb je vast weleens het gevoel gehad dat je niet in de hand hebt hoeveel je eet, alsof je maar één hap verwijderd bent van een eetbui. Je lichaam probeert je zo te beschermen tegen uithongering. Zie het eens zo: als je onder water je adem inhoudt en dan als je boven komt een enorme hap lucht neemt, noemt niemand dat ‘onbeheerst ademen’ of een ‘adembui’! Die grote hap adem is een normale reactie op gebrek aan zuurstof.

Vertrouwen versterken

Bij het versterken van vertrouwen hoort het accepteren van de behoefte van je lichaam om onbeheerst te eten (snel, veel en ongecontroleerd) als gevolg van voedselrestrictie – zelfs als je dat niet wilt. Dat is een normale reactie. Daar hoef je je niet voor te schamen. Het is belangrijk om je manier van denken te veranderen: je lichaam is aan het werk om je te beschermen.

Op naar een gezonde relatie met eten

Wil jij graag aan de slag met je relatie met eten en je hongergevoel respecteren? Dan is het online Intuïtief Eten 1-op-1 coachingsprogramma misschien iets voor jou. Je kan ook eens kijken naar de Intuïtief Eten boeken. Nog een tip: luister eens naar deze podcast over het respecteren van je honger of naar deze podcast over eetbuien.

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten