Zelfpraat – De eetpolitie is een bekende stem die in jouw hoofd kan zitten. Het is geen helpende stem, net zoals de Dieetrebel. Ben je bekend met de Dieetrebel en herken je die stem?  

Dieetcultuur

De opstandige stem van de Dieetrebel

De stem van de Dieetrebel schreeuwt vaak luid in je oor. Hij klinkt boos en vastberaden. Hier zijn een paar typische uitspraken van die interne Dieetrebel:

  • Eens kijken hoeveel koekjes ik naar binnen kan werken voordat mijn moeder thuiskomt.
  • Ik kan niet wachten tot mijn partner het huis uit is, zodat ik kan eten wat ik wil, zonder veroordelende blikken.

Hoe de dieetrebel kwaad kan? Nou, die opstandige opmerkingen zitten in je hoofd omdat je vaak te bang bent om ‘bemoeials’ aan te spreken en hen te vertellen dat ze je met rust moeten laten.Uit machteloosheid over hun opmerkingen houd je voor je wat je eigenlijk zou willen zeggen. En dan voer je uit wraak je rebelse gedachten uit. Uiteindelijk is dat een manier om je af te reageren.

Saar’s verhaal

Hier is een voorbeeld: Saar had een sterke Dieetrebel-stem. Elke keer dat haar moeder haar vroeger op dieet zette, liep Saars stiekeme eetgedrag uit de hand. De Dieetrebel-stem had een grote invloed op Saars eetgedrag, zowel als kind als volwassene. Als Saar bij haar vrienden was, at ze zoveel mogelijk van hun lekkernijen. Saar, die al als kind zwaarlijvig was, werd als volwassene nog zwaarder. Toen haar ex-man met dezelfde kritiek kwam als haar moeder, werd de innerlijke Dieetrebel van Saar luid en boos. “Bekijk het maar” zei de stem in haar hoofd, en het zette haar aan tot het tegengaan van alle opgelegde regels, wat resulteerde in overeten. Saars grenzen werden aan alle kanten overschreden. De Dieetrebel overschreeuwde alle andere stemmen om haar zelfstandigheid te behouden. Toch eindigde het weer met hetzelfde liedje: overeten. Wanneer de Dieetrebel aan de macht is, volgt er altijd zelfvernietigend gedrag. Opstandig gedrag kent vaak geen grenzen en extreem overeten kan het resultaat zijn. 

Afscheid nemen van de Dieetrebel met Intuïtief Eten

Herken jij de dieetrebel en wil jij er afscheid van nemen? Dat kan met het Intuïtief Eten tekstboek. Wil je hier graag wat meer hulp bij? Dan kan je ook kiezen voor een coachingstraject. We staan voor je klaar! Nog een tip: luister eens naar deze podcast over het wegsturen van de eetpolitie.

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten