Misschien heb je het al opgemerkt… Nu de Intuïtief Eten-beweging groeit, probeert de dieetindustrie mee te liften op de populariteit ervan.

Dieetindustrie

Signalen van een dieet, verpakt als ‘antidieet’

Trap er niet in: deze strategieën zijn nog steeds geworteld in de dieetcultuur. Een dieet blijft een dieet, hoe je het ook verpakt. Hier zijn een paar signalen die wijzen op een dieet, vermomd als ‘antidieet’:

-Men zegt dat het een psychologisch verantwoord, op wetenschap gebaseerd programma is of dat het om mindful eten draait, maar je moet WEL calorieën, punten, macro’s of voedselgroepen tellen.

-Je mag eten wat je wilt gedurende een bepaalde periode, maar buiten die periode mag je niets eten, zelfs niet als je honger hebt!

-Het is een programma onder medisch toezicht waarbij je voedselgroepen, calorieën of macro’s beperkt of weglaat om af te vallen. (Helaas heeft de dieetcultuur ook een deel van de gezondheidszorg gekaapt.)

-Er worden foto’s van ‘voor’ en ‘na’ getoond als bewijs dat het programma werkt.

-Het draagt het idee uit dat gewichtsverlies leidt tot meer geluk en een betere gezondheid.

-Er zitten zogenaamde cheatdays in.

-Of het ‘werkt’, wordt bepaald aan de hand van de beperkte criteria: gewicht, vorm of maat.

Oefening

Voor deze week heb ik een oefening voor je: let op de verschillende manieren waarop dieetprogramma’s met bedrieglijke marketing werken. Houd social media, talkshows, advertenties en vrienden of kennissen die deze programma’s volgen in de gaten. Deze oefening helpt je bewust te worden van deze strategieën.

Ontdek ‘Intuïtief Eten voor elke dag’: Inspiratie op je reis naar Intuïtief Eten

Deze passage komt uit het boek ‘Intuïtief Eten voor elke dag’. Een boek met 365 tips, oefeningen, inspiraties en quotes. Mooi om elke dag een bladzijde uit te lezen en geïnspireerd te raken of te blijven in je reis om weer een Intuïtieve Eter te worden.

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten