Hebben familieleden, vrienden of kennissen wel eens iets gezegd over je gewicht, je lichaamsvorm, of over wat of hoeveel je eet?

Commentaar

De impact van kritische opmerkingen: Voel je je een rebels kind?

Stel je voor, je krijgt kritisch commentaar van iemand, en die persoon gedraagt zich als een strenge ouder. Voel je je dan niet als een rebels kind? Ons gedrag zal dan ook weerspiegelen. Zo’n opmerking kan behoorlijk impact hebben, bijvoorbeeld: “Die outfit is niet erg flatteus” of “Moet je echt die hele taart opeten?”

Reageren op kritiek

Zou je je rebels voelen als je zo’n opmerking te horen kreeg? Als je niets doet met die rebelse energie, kan dat een terugslag veroorzaken die zich meestal uit in de vorm van te veel eten.

-Zou je ook anders reageren op die opmerking? Bijvoorbeeld gekwetst, boos, beledigd of bang?

-Hoe reageer je normaal gesproken als iemand zo’n opmerking maakt? 

Je hebt geen macht over anderen, maar je kunt wel zeggen dat die opmerkingen je kwetsen of boos maken. Zelfs als degene die de opmerking maakt zichzelf verdedigt door te zeggen: ‘Ik maak me alleen zorgen om je gezondheid’, is de opmerking nog kwetsend en overschrijdt die je persoonlijke grenzen.

Grenzen stellen en assertief zijn

Als je niet gehoord word en die persoon ongepast kritische of gemene opmerkingen blijft maken, hoef je dat niet te accepteren. In sommige gevallen kun je grenzen stellen en zal die persoon die respecteren. Hoe dan ook zul je je sterk voelen doordat je assertief geweest bent, in plaats van rebels te reageren.

Ga weer genieten van eten en het leven!

In het Intuïtief eten werkboek en Intuïtief Eten tekstboek ga je verder in op dit onderwerp en leer je hoe je het best om kan gaan met commentaar van anderen. Zodat jij weer kan gaan genieten van eten en je leven!

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten