“Als ik intuïtief zou eten, zou ik nooit stoppen met eten”

Intuïtief Eten

Angst

Een angst die ik vaak voorbij hoor komen is dat mensen bang zijn dat ze niet zouden stoppen met eten als ze weer hun favoriete ‘verboden’ voedsel eten. Wat velen van ons zich niet realiseren is dat beperkingen van bepaald voedsel juist de grootste reden zijn van ongecontroleerd eten en eetbuien. Als je weet dat je het eten dat voorheen verboden was, altijd zult mogen eten, verdwijnt uiteindelijk de noodzaak om er grote hoeveelheden van te nemen. Bovendien toont onderzoek aan dat mensen genoeg krijgen van het eten van steeds hetzelfde voedsel. Dat wordt gewenning genoemd. 

Het opnieuw opbouwen van eetervaringen

De enige manier waarop jij zult geloven dat je kunt stoppen met eten, is door de eetervaring te ondergaan: door echt te eten dus. Daarom gebruik ik graag het woord ‘proces’. Dit heeft niets te maken met kennis, maar over het opnieuw opbouwen van eetervaringen. Je kunt geen ervaring opdoen door kennis op te doen; je moet er zelf doorheen, hap voor hap. 

Oefenen

Je kunt ook geen gitaar leren spelen door een boek over muziektheorie te lezen. Misschien begrijp je de componenten, maar pas als je hebt geoefend en persoonlijk met de snaren hebt geworsteld, zul je echt weten hoe je moet spelen. En hoe meer je oefent, hoe meer vertrouwen je zult krijgen. Het Intuïtief Eten tekstboek gaat je helpen we je weer in contact komen met je innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening. Aan het einde van het proces zul jij erop vertrouwen dat je lichaam je precies zal vertellen wat en hoeveel het nodig heeft.

Nog een tip: Luister eens naar deze podcast over het sluiten van vriendschap met eten.Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten