Hoewel je vermogen tot Intuïtief Eten aangeboren is, wordt de kans dat je een Intuïtieve Eter blijft beïnvloed door je omgeving. Waaronder je gezin, vrienden en blootstelling aan gewichtsstigma’s en de dieetcultuur. 

Lichaamsacceptatie

Omgevingsfactoren 

Intuïtief Eten kan worden verstoord door een omgeving die weinig accepterend is en/of strike eetregels oplegt waarbij je innerlijke signalen worden genegeerd (zoals honger of verzadiging). Wanneer mensen je aanmoedigen om kritisch te zijn over je eigen lichaam, leer je eten om je uiterlijk te beïnvloeden in plaats van naar je lichaam te luisteren. Bovendien draagt de druk om af te vallen – van familieleden, vrienden, zorgverleners en de samenleving – bij aan je focus op slank zijn en eten met je lichaamsbeeld in gedachten. 

Veel mensen staan er vaak niet bij stil dat complimenten over iemands lichaam, zoals: “je ziet er geweldig uit, hoeveel ben je afgevallen?” een manier zijn om iemand te beoordelen op uiterlijk.

Onderzoek

Uit onderzoeken is gebleken dat de nadruk op de lichaamsfunctie en lichaamswaardering de belangrijkste manieren zijn om lichaamsacceptatie te vertalen in Intuïtief Eetgedrag. Wanneer je de functie van je lichaam belangrijker vindt dan het uiterlijk, ben je meer geneigd om te eten op basis van je biologische lichaamssignalen. Een positieve houding ten opzichte van je lichaam hangt samen met en beter bewustzijn van lichaamssignalen, en een grotere neiging om naar die signalen te luisteren. 

De Intuïtief Eten boeken helpen je je lichaam te waarderen, wat je gaat helpen in het proces naar een Intuïtieve Eter! Je lichaam verdient het om gewaardeerd te worden! Verder kun je ook nog luisteren naar deze podcast over lichaamsacceptatie. 

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten